L'Ajuntament de Figueres porta a aprovació al ple d'aquest dijous les bases per a la concessió de subvencions de les quotes dels autònoms a persones desocupades que vulguin obrir nous negocis a la ciutat. L'alcaldessa, Marta Felip, diu que la mesura té com a objectiu promoure la creació de noves empreses vinculades, sobretot, al sector de les noves tecnologies i de l'agroalimentació però que també busca combatre l'economia submergida. L'equip de govern va incloure una partida de 40.000 euros al pressupost d'aquest any amb l'objectiu d'ajudar amb fins a 1.000 euros a aquells que decideixin apostar per obrir-se camí en el món de l'emprenedoria. Felip diu que es tracta d'una prova pilot i que si funciona la mantindran en propers exercicis. I és que, segons l'Ajuntament, un 80% del PIB de la ciutat gira entorn del sector del comerç i dels serveis. D'aquests, a més, pràcticament el 80% són petites i mitjanes empreses. "La voluntat no és només donar diners sinó fer un seguiment, per això durant aquest any que comptin amb la subvenció des de l'àrea de Promoció Econòmica se'ls donarà suport en el seu projecte", insisteix.

Estar desocupat i empadronat a Figueres, voler obrir un negoci a la ciutat i no haver-se adherit al règim de treballador autònom durant els darrers cinc mesos. Aquests són alguns dels requisits que estableixen les bases que el Govern municipal de la ciutat porta a aprovació avui i que espera tirar endavant tot i estar en minoria.

La iniciativa compta amb una partida al pressupost de 40.000 euros i la voluntat es subvencionar amb un màxim de 1.000 euros durant un any a aquells emprenedors que decideixin fer-se autònoms i obrir negocis vinculats a diversos sectors. Tots seran vàlids però tindran més punts aquells que estiguin enfocats a les noves tecnologies o al sector agroalimentari. Uns sectors "emergents" a Figueres i que des del consistori volen potenciar.

L'alcaldessa, Marta Felip, assegura que la mesura busca, per una banda, fomentar l'ocupació però també promoure la creació de noves empreses i combatre l'economia submergida. En aquest sentit, diu que el 80% del PIB de la ciutat es troba en el sector comercial i de serveis. D'aquest, el 80% el lideren petites (amb un o dos treballadors) i mitjanes empreses.

Per donar-hi suport, l'Oficina d'Emprenedoria i Empresa de l'Ajuntament oferirà assessorament als beneficiaris dels ajuts per a l'elaboració del pla d'empresa, l'anàlisi de la seva viabilitat o sobre com planificar el negoci.

Felip diu que es tracta d'una prova pilot però que si funciona estudiaran incloure-ho en propers exercicis. "Veurem com es consolida i de la mateixa manera que hem fet amb altres ajuts com els del transport, podríem mantenir-los", insisteix.