El túnel del Pertús ha estat l'escenari aquest dilluns del simulacre d'un xoc entre un tren de passatgers i un obstacle. L'exercici tenia com a objectiu posar a prova la capacitat de reacció de totes les parts implicades en matèria de protecció civil així com avaluar la resposta i la coordinació entre França i Espanya, amb l'activació del Pla de Socors Binacional. L'encarregat de dirigir les operacions a la part espanyola ha estat el subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante. A l'actuació, també hi ha participat Protecció Civil de la delegació del govern a Catalunya i la Direcció General de Protecció Civil de Madrid, a més d'efectius de Protecció Civil de la Generalitat, Guàrdia Civil, policia espanyola, la Unitat Militar d'Emergència (UME), els Mossos, els Bombers, els SEM, Renfe i Adif. A la banda francesa, el prefecte dels Pirineus Orientals, Philippe Vinges, ha dirigit les actuacions i hi han participat membres de protecció civil de Perpinyà, bombers, gerdarmes, efectius de la Línia Figueres Perpinyà (LFP) i la SNCF.

Des que es va posar en marxa del Tren d'Alta Velocitat (TAV) s'han dut a terme diversos simulacres d'emergència contemplant diversos escenaris tant a la part espanyola com a la francesa. La línia que uneix Figueres i Perpinyà té una longitud de 44,5 quilòmetres, 24,5 dels quals discorren en territori francès i 20 més en terreny espanyol.

Hi circulen tant passatgers com mercaderies i d'entre les infraestructures que la conformen, destaca el túnel del Pertús que connecta ambdós països.