L'Embarraca't ha de generar un retorn per a la ciutat. D'aquesta idea va arrencar, ja fa dos anys, la reformulació de la gestió habitual de les Barraques de Figueres. Anys enrere, les entitats del Consell Local de Joventut de Figueres sol·licitaven un espai i se'ls n'adjudicava un en funció d'un sistema de punts i d'un sorteig. En pensar, des de l'Ajuntament, les Barraques del 2017, es va començar a replantejar aquest mètode. Es creia que les barraques havien d'aportar alguna cosa més enllà de les begudes i el menjar. Havien de marcar-se algun objectiu real, i finançar-lo amb els ingressos de barraques.

Tots els projectes de les entitats estaran explicats en un vinil. "L'objectiu és que el consumidor pugui escollir a quin projecte vol contribuir amb la seva consumició", apunta Ferran Campistol, tècnic de Joventut de l'Ajuntament de Figueres.

L'objectiu de cada entitat

  • ASSOCIACIÓ FRONT UNIÓ

L'entitat vol organitzar un torneig de penyes entre col·lectius d'animació d'equips de futbol, amb l'objectiu de fomentar la germanor i les bones conductes en el marc d'aquest esport.

  • CENTRE RECREATIU EMPORDANÈS

L'entitat de Vilatenim vol organitzar les activitats de la Festa Major d'Agost, pensant-la com un espai de trobada per als veïns que pugui ajudar a preservar la identitat del poble.

  • COLLA CASTELLERA DE FIGUERES

Aquesta agrupació vol desenvolupar un pla per adequar el racó de la canalla, compra de material de seguretat i arantir una oferta d'activitats infantils i juvenils per als seus membres.

  • AGRUPAMENT ESCOLTA SANT PERE

L'entitat vol realitzar una festa de carnaval oberta a la ciutat de Figueres, adreçada a infants i famílies, treballant conjuntament amb altres entitats de la mateixa ciutat.

  • JERC FIGUERES

L'entitat vol dur a terme a Figueres la semifinal del concurs Destaca't, adreçat a joves no professionals, per donar espai d'exhibició als grups emergents de les comarques gironines.

  • CLUB ESCACS FIGUERES

L'entitat vol crear i consolidar espais on els nens i les nenes que s'inicien en aquest món puguin practicar i progressar, tant des del punt de vista participatiu com competitiu.

  • UNIÓ ESPORTIVA FIGUERES

Vol cobrir una part de les despeses de desplaçament dels equips. Enguany, la Unió celebra el seu centenari, i preveu fer algunes actuacions que en reforcin la imatge a la ciutat.

  • PATINATGE ARTÍSTIC FIGUERES

L'entitat podria cobrir una part dels costos de vestuari dels seus esportistes perquè tots puguin participar en les exhibicions i competicions organitzades al llarg de l'any.

  • CLUB BÀSQUET ESCOLÀPIES FIGUERES

L'ens vol crear una escola de bàsquet per a nens de 4 a 8 anys, donant prioritat a aquelles famílies amb pocs recursos econòmics, independentment de l'escola de procedència.

  • COL·LECTIU SOM JOVES

Aquesta agrupació voldria posar en marxa un casal popular a Figueres. Seria un lloc pensat per a joves, on jovent i entitats poguessin realitzar-hi activitats i fer xarxa.

  • AGRUPAMENT ESCOLTA XIPRERS AL VENT

Volen organitzar uns campaments per als membres, i obrir una subvenció per a famílies amb més d'un fill a l'entitat i/o problemes econòmics per facilitar que més nens hi participin.

  • CLUB WATERPOLO FIGUERES

L'organització podria costejar part de les despeses de l'obtenció de l'equipació unitària per a tots els integradors dels seus equips, cosa que facilitarà la identificació amb l'entitat.

Petons, reptes i una coreografia, altres propostes del Consell de Joventut

Arran de les diferents reflexions i debats interns que s'han generat sobre el model de Barraques que es vol a la ciutat, el Consell Local de Joventut de Figueres ha decidit organitzar les seves pròpies propostes. L'objectiu principal és dinamitzar les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres a través d'un conjunt d'activitats diferents, per tal de gaudir-les des d'una altra perspectiva.

La primera activitat programada va ser un sopar popular el passat dilluns dia 30 d'abril La segona és una petonejada popular que vol reivindicar el respecte a qualsevol mostra d'efecte. Amb aquest objectiu, s'ha instal·lat un photocall fix a les barraques amb el lema Ens petonegem on, quan i amb qui volem, en què qui vulgui pot fer-se fotos i penjar-ho a les xarxes socials. La tercera activitat es basa a anar a cinc de les barraques del Consell Local i aconseguir la targeta dels cinc reptes. Cada dia hi haurà cinc reptes a completar i, si se superen, s'aconsegueix una consumició gratuïta. L'última activitat és la Coreo Barraquera, una coreografia que es farà cada dia a les dues de la matinada a prop de la taula de so.

Sense tiradors de begudes

D'altra banda, i a causa d'un problema amb l'empresa distribuïdora, les entitats no disposen de tiradors de begudes en aquest Embarraca't. Per substituir aquest sistema, s'han hagut de buscar alternatives. Finalment, el Consell ha votat i s'ha decantat per l'opció més sostenible i ecològica: les ampolles de vidre. Amb motiu d'haver escollit aquesta opció, però, les entitats també van haver de preveure un espai extra a dins de la barraca per poder emmagatzemar els recipients, i més neveres per guardar-hi tots els refrescos. L'organització ha volgut remarcar molt intensament a cada associació que és obligatori servir el refresc a dins de la barraca, i quedar-se l'ampolla, en lloc de donar-la al client.