Manel Pons, ara jubilat, es va dedicar a treballar durant molt de temps en el tercer sector. A Roses, en concret, ha estat vinculat des de sempre en entitats de caràcter social. Fa deu anys, li van proposar entrar a formar part de Fadir i no s'ho va pensar dos cops. "Creia que podria aportar quelcom i treballar juntament amb els meus companys per tirar endavant i consolidar el projecte, primer com a secretari i, posteriorment, com a president", explica. Manel Pulleiro, empès per "una necessitat", va entrar a l'entitat fa quinze anys. "La meva filla Marta patia una discapacitat física i psíquica i necessitàvem ajuda i assessorament", ha dit.

Quina és la principal funció de Fadir?

Des de la fundació, ajudem els socis amb discapacitat en tot allò que puguin necessitar. En tractar-se d'una fundació relativament petita, ens podem adaptar a les necessitats dels nostres socis per així poder-los oferir un servei més personalitzat.

Quants usuaris ateneu i quin tipus de servei els oferiu?

Estem atenent una mitjana de 520 usuaris i més de 5.000 serveis a l'any.

Quins són els serveis?

Transport adaptat per al desplaçament a centres hospitalaris i als centres de dia, a més d'activitats de lleure. També fem el repartiment de càtering a domicili, repartiment d'aliments frescos, tallers, cursos, xerrades i assessorament al soci en l'àmbit social.

Per què és important l'existència d'una entitat com la vostra en un municipi com Roses?

En tractar-se d'un poble “gran, però un poble” la majoria de serveis o centres de referència són a Figueres. Per tant, a Roses, aquestes persones necessitaven un lloc al qual poder-se dirigir o fer qualsevol consulta.

Tots els usuaris són de Roses?

La majoria són de Roses, però també tenim socis de Cadaqués i de Llançà principalment.

Fa pocs dies s'ha celebrat la Fideuada Solidària. Com valoren l'experiència?

La fideuada popular és una activitat que ja fa molts anys que fem i que la gent ens demana. Tot i que aquesta última vegada vam tenir pluja, estem molt satisfets pel gran nombre d'assistents que ens va voler acompanyar.

Ara ja preparen una altra proposta benèfica, la trobada motera. Com l'han enfocat i què poden dir a la gent per a animar-la a participar?

Aquesta serà ja la quarta edició de la trobada motera. Després de buscar la millor situació, la tornarem a fer al Port Esportiu de Roses, els dies 12 i 13 de maig. Aquest any volem potenciar el concert benèfic del dissabte 12 al Port. Comptarem amb un parell de grups molt canyeros, com són D-Gremlings i els Superfluid, antics Dirty Jobs. El concert començarà a les vuit del vespre.

També s'ha dissenyat una ruta per a les motos?

Sí. La ruta anirà cap al cap de Creus i, a més, durant la trobada podreu trobar botigues de motos i paradetes d'accessoris al Port Esportiu. També muntarem servei de barra, farem barbacoa, hi haurà la música en viu i tot, com sempre, benèfic.

Amb els diners que es recapten en aquest tipus d'iniciatives, què feu bàsicament?

Amb l'aportació de les activitats, bàsicament, podem mantenir la fundació, els vehicles per oferir el servei de transport i el manteniment del local social, així com cobrir les despeses de professionals que tenim a la fundació, psicòlegs i fisioterapeutes.

Quina és l'aportació més gran que heu pogut rebre i a què l'heu destinada?

Una de les aportacions més grans que vam aconseguir va ser de 38.000,00 euros i els vam destinar a la compra d'un vehicle adaptat. Després, hem rebut donacions importants per a la compra d'un vehicle més petit per fer el repartiment de càtering o per a la compra d'aliments per repartir entre els socis.

Què creuen que els faria falta per donar un millor servei als usuaris?

Precisament, en aquests moments, ens estem tornant a plantejar la possibilitat de posar en marxa el projecte del pisos tutelats per als socis que volen o necessiten viure sols.

Compten amb prou voluntariat?

Actualment, creiem que n'hi ha prou, tot i que, depenent de l'activitat, ens trobem que hem de demanar als mateixos voluntaris que portin amics, perquè hi ha ocasions en què ens en calen una quarantena.