Els quatre elements de la natura -Terra, Foc, Aire i Aigua- han inspirat, enguany, la rua infantil de Fires, l'acte, sens dubte, que mobilitza i protagonitzen més veïns de Figueres. Aquest any en seran uns 1.200, entre alumnes d´ense­nyament infantil i de primària i les seves famílies, els que es mimetitzaran en algun element de la natura. La rua, que omplirà de diferents tonalitats els carrers de la ciutat, s'havia programat per a aquest diumenge, 29 d'abril, a partir de les 11 del matí, però el mal temps ha obligat a canviar la data, es farà el diumenge 6 de maig.

La temàtica escollida recorda, per elements concrets, altres rues anteriors. Aquest any, però, se li vol donar un caràcter una mica de reivindicació. "Volem vincular-lo al valor del respecte per la naturalesa, una reivindicació no pamfletària absolutament", reconeix l´artista Ettore Battaglia, creador i impulsor de la rua infantil. Al seu costat, tots els responsables de les Ampes de les escoles que hi participen. "Les Ampes són el motor de les escoles", afirma convençut l´artista.

Aquest any, seran deu d´escoles participants, cadascuna amb un element assignat que, gràcies a la imaginació i creativitat de Battaglia, es transformaran, i sorprendran el públic assistent.

Ja fa unes quantes setmanes que l´activitat no s´atura tant al taller de Battaglia com, ara, al magatzem municipal on es treballa -enganxant, retallant, pintant...- per tenir-ho tot a punt. Aquí és on s´han anat donat forma als éssers i elements que poblaran aquesta riuada humana. Així es podran veure ocells, insectes, flors, peixos, és a dir, part de la vida que pobla l´aire, els rius i els oceans.

Aprendre plegats

En aquesta edició, majoritàriament s´ha treballat amb escuma, "un material que dona molt de volum i és fàcil de treballar per tothom", apunta Battaglia. També s´ha incorporat el cartró i una mica de paper, així com filferros per crear grans estructures. L´artista està convençut que, en aquest treball creatiu, no és tan important el resultat final com tot el viatge que es visqui i l´aprenentatge que se n´obtingui. "Es tracta de controlar el material, no tant de fer una disfressa, sinó d´aprendre", reconeix.

El recorregut de la rua infantil serà el mateix que en anteriors edicions, "perquè és el més còmode i ens permet ramblejar en diumenge", explica divertit Battaglia. Així, se sortirà, com ja és habitual, del pati de l´escola Sant Pau, on es concentren tots els participants, i se seguirà pel carrer Nou, la Rambla, els carrers Monturiol, Caamaño i Blanc fins a arribar a la plaça Catalunya.

La rua, on també es podrà veure una carrossa decorada per l´escola Carme Guasch, desfilarà acompanyada de música. Ja a la plaça es presentaran les escoles entre elles "perquè es puguin veure" i hi haurà una petita escenificació i "un homenatge a la natura i a aquest respecte que demanem".