L'Escola Ramon Muntaner de Peralada ha celebrat, aquest abril, el desè aniversari de la inauguració de l'edifici educatiu, en el marc de la Setmana Cultural. Per a l'ocasió, s'han organitzat tallers, en els quals alumnes i professors han dissenyat elements per decorar les instal·lacions.

L'alumnat de l'escola es va repartir en 12 grups. En cada grup hi havia nens i nenes de tots els nivells (de P3 a 6è). Els alumnes més grans ajudaven els més petits.

Els tallers es van organitzar de la següent manera:

  • Taller de banderins. S'han realitzat uns banderins a partir de bosses de plàstic de colors, que els alumnes decoraven amb gomets i pintures acríliques. Els banderins s'han penjat en diferents espais exteriors de l'escola.
  • Taller d'auques. Els alumnes han fet dues auques: l'auca de Ramon Muntaner, autor d'una de les quatre grans cròniques medievals, i l'auca de Na Mercadera, una famosa heroïna de Peralada que es va enfrontar contra els soldats francesos.
  • Taller de retrats. Els nens i nenes han fet retrats de tots els treballadors de l'escola, tant mestres com personal no docent. Aquests s'han exposat en diferents dependències (vestíbul, passadissos, menjador, etc)
  • Taller de pedres. En aquest taller s'han pintat unes pedres amb pintures i retoladors acrílics, que posteriorment s'han confegit en uns testos imitant cactus i marietes.
  • Taller de feltre. En aquest taller s'han fet cercles de feltre de diferents colors i mides amb els quals s'ha confeccionat una cortina per separar espais a la biblioteca. També s'han fet murals amb feltre i titelles de contes tradicionals que es treballen a Educació Infantil.
  • Taller de reciclatge. A partir de oueres, rotlles de paper i plats de cartró, s'han construït diferents animals (papallones, abelles, porcs, pops, ...). Aquests han estat exposats al gimnàs.

A part dels tallers, es van fer exposicions dels treballs de diferents àrees fets pels alumnes durant el curs. També es va fer un recull de fotografies d'aquests deu anys en format digital i de molts cursos en format paper.

Joan Padern, autor de la lletra i música de la cançó de Na Mercadera, la geganta de Peralada, va explicar als alumnes la història d'aquesta heroïna peradalenca que apareix a la crònica de Ramon Muntaner, i el motiu pel qual va composar la cançó. Com a membre de la colla Gegantera de Peralada, Padern la va donar a conèixer i s'ha convertit en el ball de la geganta.

Des de l'escola, qualifiquen aquesta setmana molt a memorable i emotiva. I han volgut agrair a totes les persones que han fet possible la celebració, a més de les empreses i les institucions.

El gimnàs de l'escola va acollir el 8 d'abril la festa gran del desè aniversari, amb diferents actes, com l'actuació de la Mula Baba de Girona i les seves titelles. Tothom qui ho va voler va poder visitar les dependències de l'escola, guiats pels alumnes de cicle superior. L'AMPA va preparar un piscolabis per a tots els assistens.