L'Escala ha posat en marxa un pla pilot per detectar persones grans en situació de risc al nucli antic. Es tracta del Programa Àncora, que té com a finalitat detectar i prevenir les situacions d'aïllament de les persones grans que viuen soles al nucli antic. Una diagnosi ha permès conèixer que hi ha poques persones que visguin sense suport familiar i la majoria tenen un bon estat de salut.

Per posar en marxa l'actuació es preveu activar una xarxa de prevenció i d'acció comunitària en què participaran voluntàriament veïns, comerciants, professionals i persones voluntàries del programa Ser Gran amb Dignitat de Càritas l'Escala, vinculades al nucli antic.

El que s'intenta és tenir una xarxa de voluntaris que pugui alertar si detecta una situació de risc o d'empitjorament de la salut d'una persona gran.

La xarxa de treball té com a objectiu fer un barri més solidari, amb una mirada sensible i respectuosa envers la gent gran, que afavorirà i potenciarà l'envelliment actiu i la qualitat de vida dels veïns i veïnes. De moment, es tracta d'una prova pilot pel nucli antic, que es podria ampliar més endavant a la resta del municipi.

El programa ofereix una formació impartida per professionals adreçada a les persones voluntàries.

Porta a porta al barri

Els darrers mesos, dins el programa de millora social del Pla de Barris, s'ha fet un porta a porta per fer una diagnosi sobre les necessitats socials dels veïns i les persones grans del barri en especial.

Dels 543 habitatges que hi ha al nucli antic, s'ha pogut enquestar a un total de 212 persones, de les quals 27 eren majors de 65 anys. Segons l'Ajuntament, les dades del porta a porta han permès saber que hi ha poques persones grans sense cap recolzament familiari i la majoria assegura gaudir de bona salut i que realitzen activitats fora de la llar.

La majoria dels enquestats percep un nucli antic amb bona convivència i tranquil·litat i la majoria de queixes són vinculades als temes de sorolls, mobilitat i aparcaments.

El programa es va presentar divendres passat en un acte públic a la Sala d'Actes Municipal.