L'Associació Defensem el Tren de l'Empordà i l'Associació d'Usuaris del Tren Perpinyà Portbou alerten que la vaga francesa «està castigant de debò els usuaris transfronterers» entre Perpinyà i Figueres.

Les dues associacions han volgut sumar-se per posar de manifest les complicacions que està comportant per a la mobilitat la suspensió del servei i la necessitat d'establir tota mena d'interconnexions alternatives per creuar a banda i banda de la frontera.

Des de les dues associacions han remarca que «ha arribat l'hora que les autoritats de proximitat, de la banda Nord i Sud de la frontera s'han d'implicar en aquest conflicte -greu conflicte social- que pot tenir unes derivades molt negatives per a l'economia transfronterera de l'Empordà i la Catalunya Nord».

Per a les entitats, «els responsdables polítics empordanesos, de la regió de Girona, així com els de la Catalunya Nord i la regió d'Occitània han d'exigir a l'Estat espanyol, a Renfe i a l'Estat francès, a la SNCF, que no facin patir tant el nostre territori transfronterer i comencin a iniciar negociacions per tal de solucionar, d'una vegada per totes, aquesta qüestió tan vital per al nostre territori com són les interconnexions ferroviàries entre Portbou i Cervera de la Marenda».

Demanen que es convoqui una trobada entre càrrecs electes de Catalunya Nord i Sud.

L'aturada dels serveis que es porta a terme a França afecta en termes generals un 25% dels trajectes de les línies internacionals. Els serveis de la R11 i R3 només tenen garantida la circulació fins a Portbou i Puigcerdà, respectivament, en les jornades de vaga.

El principal motiu d'aquestes vagues, convocades dos dies seguits de cada cinc en els propers mesos, és la reforma del sistema ferroviari llançada pel Govern per decret. El principal motiu de protesta és el final de l'estatut laboral privilegiat dels treballadors de la SNCF de cara a l'obertura de la competència de les línies de trens, començant per l'alta velocitat l'any 2020.