Amb motiu del Dia Mundial de l'Activitat Física, que es va celebrar divendres de la setmana passada, dia 6 d'abril, l'Ajuntament de Castelló ha iniciat un procés de dinamització dels seus Parcs de Salut. De fet, s'ha unit al projecte anomenat Urban Salut, de la Generalitat de Catalunya. Al municipi, la implantació d'aquesta iniciativa serà gestionada a tres bandes entre Dipsalut, el CAP de Castelló d'Empúries i l'Àrea de Salut i Esports de l'Ajuntament.

La primera trobada va ser el dimecres 4 de març a les sis de la tarda al Parc de Salut de Ponent, que està situat just davant de la Residència de la tercera edat. En aquest marc es va fer una xerrada informativa en la qual la infermera Lourdes Díaz, de salut comunitària del CAP de Castelló d'Empúries, va parlar sobre hàbits saludables. A continuació, es va fer una sessió demostrativa de totes les funcionalitats que pot arribar a tenir un Parc Urbà de Salut. A més, dos monitors del projecte Urban Salut van explicar quina era la manera idònia per utilitzar cada màquina.

Al final de la jornada, els assistents, motivats per totes les explicacions rebudes, van decidir fer una sortida improvisada a peu. A tots els participants, unes deu persones, se'ls va obsequiar amb una samarreta. Aquesta sessió introductòria va servir als organitzadors per fer sondeig i intuir com podria funcionar l'activitat.

Informació gratuïta del parc

A partir d'ara, tothom qui ho vulgui pot anar cada dijous, a les sis de la tarda, al Parc de Ponent. L'activitat és gratuïta i no fa falta cap inscripció prèvia. Amb l'ajuda dels monitors d'Urban Salut i de les infermeres del CAP, els usuaris podran rebre formació i assessorament entorn el tema de les màquines dels parcs de salut i, després, si es vol, es podrà concloure la sessió fent una passejada d'un o dos quilòmetres caminant. Entremig d'aquestes activitats, sempre es podrà comptar amb l'assessorament de la infermera Lourdes Díaz, que anirà aportant els seus coneixements sobre hàbits saludables. També parlarà sobre alimentació, que és un complement molt important de l'activitat física, i de qüestions com ara malalties cròniques.

Si els membres ho desitgen, també hi ha l'opció de destinar tres sessions a les màquines del parc i, l'última de cada mes, utilitzar-la exclusivament a fer una ruta saludable a l'aire lliure.

De cara a properes sessions, s'està estudiant fer una sessió informativa per explicar en què consisteix la pràctica de la marxa nòrdica, un tipus de ruta a l'aire lliure. També s'explicarà com s'han d'utilitzar exactament els pals que es fan servir per caminar en aquesta modalitat.

Aquesta iniciativa pretén promoure l'activitat física al municipi ja que, com recorden els organitzadors, és recomanable acumular 30 minuts d'activitat física diària en les persones adultes. En el cas dels infants i adolescents, es recomana augmentar aquesta xifra fins als 60 minuts diaris. El propòsit és estar més actiu cada dia i seguir el lema que va llançar l'Organització Mundial de la Salut l'any 2016, i que deia “salut per a tots, i tots per a la salut”.