Un temporal amb intenses pluges, vent i un fort onatge a la costa ha arribat a la comarca de Girona, on es donen precipitacions abundants al litoral i prelitoral durant tot al matí.

Segons l'avís d'episodi de temporal emès avui pel Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), al Pirineu i Prepirineu les pluges abundants poden incrementar els cabals dels rius de muntanya.

Segons el Meteocat, el temporal pot deixar una acumulació de pluja fins avui al migdia, de més de 20 litres per metre quadrat en pocs minuts i fins a 100 litres per metre quadrat en 24 hores.

Les primeres afectacions per la pluja ja s'han donat de bon matí i els Bombers fins a les vuit del matí ja han hagut de fer 13 sortides. Principalment per caiguda d'arbres en vials i per petites inundacions en habitatges.

I és que les precipitacions són abundants i van acompanyades de vent en molts punts de la província. A Port de la Selva, l'aigua baixa de valent.

A causa del temporal, la neu ha tornat a fer acte de presència al Pirineu. A la Molina, per exemple, ha tornat a caure un gruix aquesta matinada i encara continua aquest matí.

A més, de la neu i de la pluja. Hi ha fort onatge i temporal a la Costa Brava, sobretot a l'Alt i Baix Empordà.

La previsió és que hi hagi onades de component sud de fins a quatre metres.

Les fortes pluges afecten les comarques del Pirineu i Prepirineu, principalment al vessant sud, la Selva i el Vallès Oriental, i ha començat per les comarques del sud per estendre's després a tot el litoral, prelitoral i comarques de l'interior.

Els meteoròlegs esperen que les incidències siguin més probables a primera hora d'avui, coincidint amb el període de major probabilitat de tempestes fortes i l'acumulació d'aigua i amb l'activitat i mobilitat d'un dia laborable.

Fins al migdia tot el litoral català es veurà afectat pel fort onatge a causa del vent de component entre sud i sud-est i per tant perpendicular a la costa.

Les onades podran superar els 2,5 metres (maror) i fins al migdia podran ser superiors als 4 metres (maregassa) al litoral de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva, el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat.

A partir de la tarda, el llindar es tornarà a situar en els 2,5 metres i progressivament l'onatge anirà reduint la seva afectació en la part nord fins a dijous al matí.

A més, els xàfecs previstos poden anar acompanyats de tempesta i localment de pedra i fortes ratxes de vent, sobretot al litoral, de manera que Protecció Civil, a més d'activar el pla d'emergències per inundacions Inuncat, també ha posat en prealerta el de vents, Ventcat.

El vent se n'anirà estenent al terç est de Catalunya fins al migdia i a la tarda afectarà les comarques de Girona i Catalunya Central, 90 km/h a la zona del Pirineu i pre-Pirineu i 125 km/h a l'Alt Empordà, el Baix Ebre i el Montsià.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 67 avisos per incidències relacionades amb el vent i la pluja des d'aquest dimarts a les nou del vespre, la majoria per arbres caiguts i acumulació d'aigües en baixos. Pràcticament la meitat, 31, s'han produït entre les set i les vuit del matí. Per Regions d'Emergències, la Metropolitana Nord és la que acumula més incidències, amb 34, seguida de la de Girona, amb 13.