L'acte de lliurament del premi Reconeixement Infància 17 es va celebrar el passat 7 d'abril a l'auditori de la Casa del Mar a Barcelona. Aquest reconeixement s'atorga anualment per part del Consell Nacional d'Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC).

El premi va ser entregat a la senyora Lourdes Gaitán Muñoz. La senyora Gaitán és doctora en Sociologia i diplomada en Treball Social. Ha desenvolupat una llarga trajectòria en el món de la docència universitària i ha estat vinculada a diferents xarxes europees en defensa dels drets dels infants i de la participació dels infants i adolescents i autora de molts llibres al voltant d'ambdós temes.

L'acte va consistir en una presentació de la jornada sobre la participació dels infants i adolescents, que va precedir l'entrega del reconeixement per part de les vicepresidentes del CNIAC, Roser Jurado i Júlia Domènech. Tot seguit, la presidenta del CNIAC, Jordina Rodríguez [representant del Consell Ciutadà d'Infants de Figueres i alumna de l'Institut Ramon Muntaner] va dir el seu discurs dedicat a la guardonada on parlava dels mèrits de la senyora Lourdes i que, en nom de tots, va agrair la seva dedicació a la defensa dels drets de la infància i, especialment, al dret a la participació.

Després, juntament amb la Meritxell Castan, expresidenta del CNIAC, exmembre del consell de Lleida i membre de Amics del CNIAC; Carlos Gallego, exmembre del CNIAC, exmembre del consell de Rubí i membre de Amics del CNIAC; i Araceli Lázaro, qui fou una de les primeres dinamitzadores del CNIAC, es va entregar el premi.

La guardonada va fer una ponència titulada: La participació dels infants i els adolescents com a ciutadans de ple dret.

En finalitzar la seva magnífica xerrada, va ser el torn d'una taula rodona sobre la participació dels infants i adolescents, moderada per la vicepresidenta Júlia Domènech i en la que van intervenir: Roser Jurado, vicepresidenta del CNIAC, Álvaro Carpio i Jordi Alfaro, vocals del CNIAC, i Carlos Gallego i Meritxell Castan, exmembres del CNIAC.

Per finalitzar la jornada les vocals Jara Egea i Ariadna Vergés van recordar moments importants de la jornada i van tancar l'acte relatant-ne les conclusions.

La jornada ha estat organitzada pels membres del CNIAC amb la col·laboració de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). És una de les moltes activitats que el CNIAC té previstes realitzar durant aquest any per potenciar la difusió dels Drets de la Infància aprovats per la Convenció de Nacions Unides de 20 de novembre de 1989.

(Aquesta nota de premsa ha estat elaborada per l'assemblea del CNIAC on participen els infants i adolescents membres d'aquest òrgan.)