10 de abril de 2018
10.04.2018
Castelló d'Empúries

Una cigonya blanca il·lustra la campanya que finançarà alguns projectes de l'APNAE

Els Amics del Parc dels Aiguamolls col·laboren amb el Projecte Giraffa, que comercialitza peces de consum responsable

10.04.2018 | 19:37
El buf de la cigonya blanca d'alguns membres d'una excursió d'APNAE.

L'APNAE ha posat a la venda uns tapaboques, més coneguts com a bufs, que ajuden a finançar els seus projectes. Tot i que hi ha molts models disponibles, el motiu que ha escollit l'entitat per decorar-lo és la cigonya blanca, un animal típic dels Aiguamolls. És el complement ideal per a aquelles persones que volen protegir-se del fred, els agraden els animals, volen fer consum responsable, vestir materials sostenibles i, a més, ajudar a l'APNAE.

Els socis i no socis poden adquirir-lo a partir de 25 euros amb una trucada o mail a l'Associació. El buf es pot comprar i recollir al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, i també hi ha l'opció de rebre'l a casa per correu demanant-lo a través de la pàgina web.

Amb la compra del model de la cigonya blanca, l'APNAE es queda un marge de benefici. En concret, rep un donatiu del 10% del preu de venda del teixit, que servirà per finançar els seus projectes.

Aquests mocadors tubulars estan elaborats a mà a Barcelona amb cotó d'Andalusia de producció integrada, és a dir, que limita l'ús de productes químics. Es pot portar de diferents maneres i, al mocador, també s'especifica el nom científic de la Cigonya Blanca: Ciconia ciconia. Es disposa de deu models, i de quatre combinacions de colors disponibles: blau clar i blau fosc; gris clar i granat; rosa i gris fosc; i beix i verd fosc.

Deu opcions del projecte Giraffa

Aquest projecte pertany a una entitat anomenada Giraffa, que promou el consum responsable i l'ajuda als animals. El 33% de les espècies estan amenaçades, 2.500 animals estan en risc d'extinció imminent, hi ha tres vegades més sequeres i tempestes, i hi ha 25 milions de refugiats climàtics al món. Davant de l'alarma que produeixen aquestes xifres, neix el projecte Giraffa, que vol ajudar a restablir l'ordre.

El mètode que han escollit és crear aliances amb ONG ambientals. Els demanen que escullin un animal o una planta que sigui del seu interès i, després d'això, se'n fa una il·lustració naturalista, preparen el material tèxtil i material divulgatiu que acompanyarà el producte. Finalment, es produeix el retorn quan Giraffa dona el 10% del preu de venda dels seus productes a les ONG col·laboradores. Val a dir que aquest projecte ha guanyat un segon lloc al Programa d'Emprenedoria Social de Barcelona Activa.

Igual que el model de la cigo­nya blanca, escollida pels Aiguamolls, Giraffa té nou models més disponibles: el model de Ximpanzé Comú dona un 10% a la Fundació Mona, el Centre de Recuperació de Primats. El model de Tortuga Mediterrània aporta un 10% de donatiu a l'Associació Trenca. El del Mussol Comú ajuda a Brinzal, el Centre de Recuperació de Rapinyaires Nocturns. El buf amb el Fartet aporta un donatiu a GEPEC, el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans. El buf amb el Botxí Meridional dona un 10% a ICO, l'Institut Català d'Ornitologia. El model d'Oreneta Vulgar ajuda amb un 10% a SEO BirdLife Societat Espanyola d'Ornitologia. El de Reineta Meridional beneficia a Serbal, Societat per a l'Estudi i la Recuperació de la Biodiversitat Almerienca. El Cap d'Olla Gris aporta beneficis al Submon i, finalment, la venda del model d'Os Bru afavoreix a FAPAS, el Fons per a la Protecció d'Animals Salvatges.

Sortida de descoberta de les peces de la Rubina. A la darrera jornada de l'APNAE, que va reunir una vintena de persones el 8 d'abril, alguns assistents lluien el buf. La ruta que van fer volia fer-los descobrir zones menys conegudes dels Aiguamolls de l'Empordà, com ara la Rubina o l'espai anomenat popularment l'Ostrer. L'expert Jordi Sargatal va ser el guia, i apuntava: "En aquesta ruta tan curiosa, es pot descobrir com vivien les famílies, i com se'n sortien per treure la terra dels voltants de les peces i fer-ne recs".  

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent