L'APNAE ha posat a la venda uns tapaboques, més coneguts com a bufs, que ajuden a finançar els seus projectes. Tot i que hi ha molts models disponibles, el motiu que ha escollit l'entitat per decorar-lo és la cigonya blanca, un animal típic dels Aiguamolls. És el complement ideal per a aquelles persones que volen protegir-se del fred, els agraden els animals, volen fer consum responsable, vestir materials sostenibles i, a més, ajudar a l'APNAE.

Els socis i no socis poden adquirir-lo a partir de 25 euros amb una trucada o mail a l'Associació. El buf es pot comprar i recollir al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, i també hi ha l'opció de rebre'l a casa per correu demanant-lo a través de la pàgina web.

Amb la compra del model de la cigonya blanca, l'APNAE es queda un marge de benefici. En concret, rep un donatiu del 10% del preu de venda del teixit, que servirà per finançar els seus projectes.

Aquests mocadors tubulars estan elaborats a mà a Barcelona amb cotó d'Andalusia de producció integrada, és a dir, que limita l'ús de productes químics. Es pot portar de diferents maneres i, al mocador, també s'especifica el nom científic de la Cigonya Blanca: Ciconia ciconia. Es disposa de deu models, i de quatre combinacions de colors disponibles: blau clar i blau fosc; gris clar i granat; rosa i gris fosc; i beix i verd fosc.

Deu opcions del projecte Giraffa

Aquest projecte pertany a una entitat anomenada Giraffa, que promou el consum responsable i l'ajuda als animals. El 33% de les espècies estan amenaçades, 2.500 animals estan en risc d'extinció imminent, hi ha tres vegades més sequeres i tempestes, i hi ha 25 milions de refugiats climàtics al món. Davant de l'alarma que produeixen aquestes xifres, neix el projecte Giraffa, que vol ajudar a restablir l'ordre.

El mètode que han escollit és crear aliances amb ONG ambientals. Els demanen que escullin un animal o una planta que sigui del seu interès i, després d'això, se'n fa una il·lustració naturalista, preparen el material tèxtil i material divulgatiu que acompanyarà el producte. Finalment, es produeix el retorn quan Giraffa dona el 10% del preu de venda dels seus productes a les ONG col·laboradores. Val a dir que aquest projecte ha guanyat un segon lloc al Programa d'Emprenedoria Social de Barcelona Activa.

Igual que el model de la cigo­nya blanca, escollida pels Aiguamolls, Giraffa té nou models més disponibles: el model de Ximpanzé Comú dona un 10% a la Fundació Mona, el Centre de Recuperació de Primats. El model de Tortuga Mediterrània aporta un 10% de donatiu a l'Associació Trenca. El del Mussol Comú ajuda a Brinzal, el Centre de Recuperació de Rapinyaires Nocturns. El buf amb el Fartet aporta un donatiu a GEPEC, el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans. El buf amb el Botxí Meridional dona un 10% a ICO, l'Institut Català d'Ornitologia. El model d'Oreneta Vulgar ajuda amb un 10% a SEO BirdLife Societat Espanyola d'Ornitologia. El de Reineta Meridional beneficia a Serbal, Societat per a l'Estudi i la Recuperació de la Biodiversitat Almerienca. El Cap d'Olla Gris aporta beneficis al Submon i, finalment, la venda del model d'Os Bru afavoreix a FAPAS, el Fons per a la Protecció d'Animals Salvatges.

Sortida de descoberta de les peces de la Rubina. A la darrera jornada de l'APNAE, que va reunir una vintena de persones el 8 d'abril, alguns assistents lluien el buf. La ruta que van fer volia fer-los descobrir zones menys conegudes dels Aiguamolls de l'Empordà, com ara la Rubina o l'espai anomenat popularment l'Ostrer. L'expert Jordi Sargatal va ser el guia, i apuntava: "En aquesta ruta tan curiosa, es pot descobrir com vivien les famílies, i com se'n sortien per treure la terra dels voltants de les peces i fer-ne recs".