Enmig de l'escenari de pobresa de Figueres, les entitats com Càritas Diocesana són una mostra més de la ineficiència de les administracions públiques per resoldre les mancances socials dels ciutadans. Però per a l'organisme, la clau està en la dignificació de les persones per aconseguir escapar del cicle de la pobresa.

Per a l'exalcalde i president de Càritas de Figueres, Marià Lorca, millorar l'autoestima dels ciutadans que atenen és la clau per sortir de la vulnerabilitat. «Treballem l'autoestima de les persones amb projectes de reinserció amb l'objectiu que en dos anys aconsegueixin ser autònoms», explica Lorca. Però l´enquistament de la pobresa dificulta la sortida d'aquest cicle.

Un exemple és el programa de Pisos d'Acolliment Temporal per a la Inserció (PATI), on ofereixen un habitatge temporal a dones amb fills a càrrec que es troben en situació de precarietat.

Però aquesta temporalitat tendeix a «eternitzar-se» i és en aquests casos que caldria derivar la persona a un pis de lloguer social, ja que el programa ja no respon a les seves necessitats. «Quan s'arriba a aquest punt les persones haurien de passar a tenir una certa autonomia en un pis social», apunta.

És aleshores quan s'enfronten a la mancança d'habitatges socials de Figueres. Càritas és conscient que estan «obligats» a ampliar el projecte PATI, però també a adquirir un habitatge social «sigui de la manera que sigui». De moment, aquelles persones que necessitarien accedir al pis es mantenen en llista d'espera.

Recursos limitats

Per al coordinador de la comissió d'Acció Social de Càritas de Figueres, Antoni Calvó, «els recursos són limitats, però els problemes immensos». Però resoldre la pobresa, indica, no és només una qüestió econòmica, sinó d'autoestima i que els afectats entenguin que «els primers responsables de la seva vida són ells».

Acollir, acompanyar i formar és la recepta de l'entitat per a la inserció, però admeten que no tenen «la vareta màgica» per resoldre tots els problemes.

Tant Lorca com Calvó coincideixen en el fet que la diagnosi elaborada per l'Ajuntament de Figueres planteja una «situació greu», però destaquen que amb aquestes noves dades sobre la taula revisaran tots els programes per «afrontar aquesta realitat i incrementar serveis».

Apadrinar un avi, els tallers d'acollida lingüística i cultural o el servei d'orientació sociolaboral són alguns dels projectes que impulsa l'entitat amb la col·laboració d'uns 120 voluntaris.

«No podem abaixar la guàrdia i hem de lluitar més que mai contra la pobresa», reconeix Lorca. Només durant el 2016, l'entitat de l´Alt Empordà Interior va atendre 1.697 persones al Centre de Distribució d'Aliments (CDA) i calculen que se'n van beneficiar vora 5.000. Tot i que aquest servei és el més conegut i amb més pes pel que fa a volum i finançament, el més important és l'acompanyament.

La crisi va fer estralls a la ciutat, i l'entitat va notar una pujada en el nombre de persones que van atendre, «però ara s'ha estabilitzat i seria important que comencéssim a veure una davallada que ara no s'experimenta», diu Calvó.