Hi ha diversos carrers del municipi de Castelló d'Empúries que fa temps que donen lloc a confusions i a problemes. Per restablir la normalitat, l'Ajuntament ha decidit crear un nomenclàtor per regular la denominació dels diversos espais públics del municipi.

En el ple del darrer 29 de març, es va aprovar, per unanimitat, el reglament de creació i funcionament de la nova Comissió del Nomenclàtor, que serà l'encarregada d'estudiar i canviar, si s'escau, el nom d'alguns carrers, carreteres, places, avingudes i diversos espais públics. Gràcies a la inclusió d'una proposta del representant d'un grup municipal, també s'inclourà la reformulació dels noms de les rotondes.

L'any 2011, el govern municipal ja havia aprovat una moció per crear el nomenclàtor, i havia fet els primers passos per implantar-lo, però mai es va arribar a dur a la pràctica. Actualment, el reglament d'aquest projecte inactiu havia quedat desfasat i, per això, s'ha optat per derogar-lo i iniciar-ne un de nou. "Fa temps que no es fa aquesta feina a casa nostra, i és necessari fer el canvi d'alguns noms", apuntava l'alcalde Salvi Güell, matisant que la implantació d'aquest projecte només és qüestió de temps.

El nom de carrers conflictius

Parlant amb propietat, cal dir que a Castelló d'Empúries hi ha car­rers que provoquen confusions. Aquest és el cas del carrer de la Pabordia, que està situat al centre històric. Aquest carreró se sol confondre amb el carrer de la Paborderia, que està situat al barri de Castelló Nou. Un veí que habita al carrer de la Pabordia, per exemple, es queixa que ja és habitual que la correspondència no li arribi al seu domicili i que una vegada, fins i tot, va haver de pagar seixanta euros perquè li reenviessin una carta a la direcció correcta.

Un altre cas conflictiu del municipi és el del carrer Capellans. Aquesta via també se l'anomena amb el nom de carrer del Sabater d'Ordis, i això també dona lloc a moltes confusions.

A part del canvi de nom a vies que provoquen confusions, un altre dels objectius pels quals s'instaura el nomenclàtor és per eliminar tots els noms borbònics del municipi. En aquest cas, s'hauria de reformular el nom de l'avinguda Joan Carles I o del carrer Alfons XIII.

Una comissió plural

La comissió encarregada d'implantar aquest projecte estarà formada per diverses persones i destaca per la seva representació plural i amb paritat de gènere. En formaran part l'alcalde Salvi Güell, un tinent d'alcalde, un representant de cada grup del govern municipal, un agent de l'Àrea de Participació Ciutadana, l'arquitecte i l'arxiver de l'Ajuntament i el cap de gestió tributària, entre altres. A més a més, també en formaran part un grup, de sis persones com a màxim, format per ciutadans i ciutadanes que siguin coneixedors del poble i de la història dels seus carrers. Ara només queda esperar que es creï la comissió, que s'iniciïn les reunions i, finalment, poder veure la implantació física dels canvis.

No és la primera vegada que Castelló proposa regular la denominació dels carrers. De fet, el problema s'estén també a Empuriabrava, on les diferents denominacions han generat, històricament, errors en serveis com Cor­reus.