Des del curs passat, l'institut Cap de Creus de Cadaqués col·labora en l'estudi que està realitzant la biòloga Andrea Garí de la Universitat de Barcelona (UB) sobre la recuperació de les gorgònies que queden atrapades a les xarxes dels pescadors de Portlligat i el seu retorn al medi natural.

La mateixa universitat va facilitar la instal·lació d'un aquari al laboratori del centre amb diferents colònies de gorgònies del cap de Creus: Eunicella Singularis (Gorgònia blanca), Eunicella de Profunditat (Gorgònia rosada), Eunicella Cavollini (Gorgònia de color salmó), i Leptogorgia Sarmentosa (Gorgònia taronja).

Es va presentar el projecte als alumnes de 1r d'ESO concretant els objectius i les actuacions planificades que es durien a terme de l'àrea de Ciències Naturals.

La missió de l'institut cadaquesenc ha estat mantenir l'aquari net, renovar l'aigua setmanalment i fer un registre de dades i d'observació de les gorgònies que ha permès l'alumnat portar el control de la temperatura de l'aigua de mar, de la temperatura de l'aigua de l'aquari, de l'obertura o el tancament dels seus pòlips, de la mortalitat…

Així doncs, aquests invertebrats desconeguts per a molts s'han integrat en el centre i han rebut, al llarg dels sis mesos, les visites i atencions de la majoria dels alumnes i professorat de l'institut, dels més petits als més grans. "Gràcies a la col·laboració de tots hem mantingut l'aquari en perfecte estat amb aigua sempre neta i renovada, i, allò que és més important, hem aconseguit la supervivència de la majoria de les colònies!", es feliciten els responsables d'aquest treball.

L'última activitat del projecte, en la qual han participat tots els alumnes, ha consistit en el trasllat de les gorgònies al Mas Caials del Parc Natural de Cap de Creus. Aquesta seu disposa d'un aquari més gran on les gòrgonies resten a l'espera de les condicions favorables per ser reintroduïdes al seu medi.

Batejades amb un nom propi

Batejades amb un nom propi

Les deu gorgònies recuperades han estat batejades amb un nom propi triat pels mateixos alumnes de 1r, 2n i 3r d'ESO. Andrea Garí i el seu equip retornaran les gorgònies al seu medi i en faran el seguiment.

"Esperem que sobrevisquin totes i així haver contribuït a la preservació del nostre entorn", conclouen alumnes i professors de l'institut de Cadaqués.