El Dia Internacional del Poble Gitano, el 8 d'abril, ve sent una data assenyalada en el calendari de celebracions de Figueres, sobretot perquè és un bon moment, per a aquesta comunitat, per reivindicar el seu paper integrador dins de la societat local. Al voltant d'aquesta commemoració, des del 4 fins al 14 d'abril, el Pla de Desenvolupament Comunitari, l'Associació de Veïns Consell de Savis del Barri de Sant Joan i l'Ajuntament de Figueres han organitzat un ampli programa d'activitats, per apropar la cultura, la cuina i els costums del Poble Gitano a tota la societat.

Per a aquests dies, s'ha preparat una degustació del menú El Jalipen de las Calís, elaborat per dones del Curs de Cuina, Pastisseria i Fleca; la projecció del vídeo Cantem junts per viure millor, un tema musical que interpreten alumnes de l'Escola Josep Pous i Pagès; dansa gitana i una representació teatral que es titula Ser dona i gitana; un torneig de futbito i un altre de petanca; una tertúlia gastronòmica; una visita guiada al Museu del Joguet de Catalunya, i un concert a càrrec de Bily de Figueras, entre moltes propostes.Alegria al festeig

Alegria al festeig

Però el dia gran per a la comunitat gitana de Figueres se celebra el 7 d'abril, amb una marxa que surt a 2/4 de 5 de la tarda del barri de Sant Joan i fa un recorregut per la ciutat fins a arribar a la plaça Josep Pla. La música, el teatre i la dansa donaran el toc d'alegria al festeig. Durant les actuacions, a més, tothom qui ho vulgui podrà comprar un calendari commemoratiu dissenyat per a l'ocasió.