L'Arxiu Comarcal de l´Alt Empordà ha rebut el fons personal de Pere Subirós, l´empresari figuerenc que va ser el promotor del cinema Las Vegas, entre moltes altres iniciatives innovadores desenvolupades tant a la ciutat com a la resta de la comarca. Aquest fons encara no està inventariat i l´ha cedit, Gertrude Griessenberger, filla adoptiva de Subirós.

Pere Subirós Oliveras, conegut com en Fabrica, va néixer a Figueres l´abril de 1907. Era el segon de quatre germans. Vivien al carrer González de Soto núm. 13 on el pare exercia la professió de venedor de llet i comerciant de vaques. Els avis paterns, Pere Subirós Oliva, de Santa Llogaia, i Francesca Subirós Rosés, de Vilamarí (Vilademuls), també s´havien traslladat a Figueres, i vivien al carrer Col·legi núm. 3.

De ben jove va destacar per les seves qualitats com a tractant de bestiar i bon negociant, i exercia comprant i venent vaques lleteres. La ramaderia fou la principal ocupació de la família, a la que es dedicaren tots els fills, a excepció del petit, que es va posar a treballar com a dependent de comerç.

Es va casar el 1929 amb Mariana Portell Salleras, nascuda al mas d´en Cua de Castelló d´Empúries el maig de 1908, filla d'Antonio Portell i Maria Ana Salleras. Es traslladaren a viure al carrer Verge Maria 12 de Figueres, on ell va seguir amb el negoci de les vaques.

La seva vocació de negociant el va portar a dedicar-se també a la compra-venda de terrenys i a emprendre, l´any 1956, l´arriscat primer projecte d´urbanització del litoral empordanès, el Salatà, al terme municipal de Roses.

La primera torre construïda fou la seva, on hi va començar a residir l´estiu del 1957. També hi va projectar l´edifici d´apartaments Rhodas i l´hotel Marian, així com el càmping Salatà (1960), idea que va sorgir a partir del moment en què es varen començar a instal·lar campistes amb caravanes un cop construït el muret de la platja que delimitava la urbanització. Per aquesta tasca l´any 1980 va rebre la Medalla del Mèrit Turístic que atorgava el Ministerio de Comercio y Turismo.

Construeix el cinema

Altres projectes que va arribar a executar amb èxit foren, a Figueres, la urbanització de l´Horta d´en Capallera, la fàbrica lletera RAM i la CIASA, els tres amb altres socis, o la construcció del cinema Las Vegas, en un terreny de la seva propietat, inaugurat el desembre de 1964. També va comprar i renovar el balneari de Vallfogona de Riucorb (Tarragona).

Va morir a Figueres l´any 1983 a l´edat de 75 anys. Va deixar una filla, Gertrudis Griessenberger, d´origen austríac, afillada l´any 1953.