L'Ajuntament de Figueres ha encarregat una auditoria energètica per saber l'estat de les línies elèctriques del barri del Culubret. El barri viu "dia si i dia també" talls de subministrament que comencen pels volts de les set de la tarda i que s'allarguen fins a la mitjanit. L'alcaldessa, Marta Felip, diu que la situació no es pot "tolerar" i exigeix a la Endesa que adopti "mesures" per solucionar la problemàtica. Felip creu que el problema no només es pot atribuir al cultiu de marihuana i demana a la companyia que faci actuacions per resoldre-ho. En aquest sentit, la setmana vinent hi ha prevista una reunió amb Endesa, Ajuntament, Departament d'Indústria i d'Interior per abordar-ho. L'alcaldessa ha assegurat que els veïns es plantegen fer mobilitzacions i que el consistori entén "perfectament" les seves reclamacions.

El barri del Culubret però també alguns de propers com el Món Millor pateixen talls de llum pràcticament cada dia des de fa mesos. L'alcaldessa, Marta Felip, ha explicat que les incidències es comencen a registrar gairebé sempre cap a les set de la tarda i fins a les mitjanit no es pot restablir el servei. Una situació que, assegura, "no es pot tolerar". "Els veïns s'estan plantejant fer mobilitzacions i tenen tota la raó del món", ha dit Felip.

Felip assegura que Endesa realitza controls però creu que talls de subministrament no només es poden atribuir al cultiu de marihuana. Per determinar-ho, l'Ajuntament ha encarregat a una empresa externa una auditoria energètica que permeti tenir una radiografia exacta -i en poques setmanes- de l'estat real de les línies que abasteixen la zona. "Demanem a Endesa que faci les inversions necessàries, ja sigui de soterrament de línies, per acabar amb aquesta situació", insisteix l'alcaldessa.

D'altra banda, dimecres vinent se celebrarà una reunió a Girona amb el delegat territorial d'Interior, Albert Ballesta, responsables del Departament d'Indústria, Endesa i l'Ajuntament. L'objectiu de la trobada és abordar la problemàtica i buscar solucions. En aquest sentit, Felip ha dit que les reclamacions les han de fer els usuaris a títol individual i que, si no es trobés la via per resoldre la situació, el consistori oferirà assessorament als afectats per fer les peticions oportunes. "En ple segle XXI això no es pot tolerar", insisteix.

Endensa diu que la xarxa està en bon estat

Per la seva banda, la companyia assegura que la xarxa està en "bon estat" i que el problema es és conseqüència de "l'ús fraudulent" que es fa de les línies. En aquest sentit, fonts d'Endesa insisteixen que no només es deu al cultiu de marihuana sinó també als usuaris que es connecten irregularment.

Un nou operatiu al barri

En aquest sentit, la tècnics de la companyia han realitzat aquest matí un nou operatiu al barri. En total, s'han realitzat 71 inspeccions i s'han desconnectat 15 comptadors que estaven punxats de manera fraudulenta. També han detectat quatre punts on hi podria haver plantacions de marihuana tenint en compte l'excessiu consum que registren.