La Conselleria de Justícia ampliarà a partir del proper 3 d'abril, just després de Setmana Santa, el servei d'atenció i acompanyament a les víctimes dels delictes. Es passarà de 29 a 75 professionals de la psicologia i el treball social especialitzats en la matèria, cosa que permetrà oferir el servei als 49 partits judicials de Catalunya, i no només com fins ara a les quatre capitals de demarcació i Tortosa. Aquest suport és sobretot emocional i serveix per orientar, assistir i acompanyar les víctimes més vulnerables, sobretot les de violència de gènere, a les diverses citacions que pot tenir un procés judicial.

L’ampliació d’aquest servei, que ara donarà cobertura a tots els ciutadans d’arreu de Catalunya, s’ha fet a través de l’adjudicació, mitjançant concurs públic, a l’empresa d’interès social Intress per a un període de 15 mesos i per un import de 1.953.939 euros.

Els tècnics acompanyaran físicament la víctima al judici, li donaran suport psicològic o emocional abans, durant i després de la vista oral i vetllaran perquè s’apliquin els elements físics de protecció visual, com ara la col·locació de mampares o que la víctima i l’agressor utilitzin circuits alternatius en els jutjats per tal que no es puguin trobar.

Entre que una víctima presenta la denúncia i arriba a judici té un mínim de tres entrevistes presencials amb un professional de referència, sempre el mateix, i pot parlar les vegades que calgui per telèfon per resoldre dubtes. Per als treballadors del servei, l'èxit més gran és que aquestes víctimes se sentin prou fortes per renunciar a l'atenció fins i tot abans d'arribar a judici.

La secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, Patrícia Gomà, ha destacat que "la millor manera d’acostar la Justícia al ciutadà és estar a prop de les víctimes". Per la seva banda, la directora d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Pilar Heras, ha posat èmfasi en l’objectiu, que és "evitar al màxim el patiment de les víctimes i que puguin declarar en les millors condicions possibles", recordant que és una obligació establerta per l'Estatut de la Víctima del 2015.

Servei per a víctimes vulnerables

Les víctimes de qualsevol delicte, encara que sigui lleu, poden sol·licitar a les Oficines d'Atenció a la Víctima del Delicte (OAVD) aquest servei quan, per les seves condicions de vulnerabilitat social, familiar, física o psicològica, necessitin que les acompanyin en el moment del judici. L’acompanyament el pot proposar la víctima, els seus familiars, l’advocat, el jutge o els mateixos tècnics de les oficines d’atenció a la víctima del delicte.

L’adjudicació d’aquest contracte suposarà també reforçar la presència en tot el territori del tècnics que atenen les víctimes de violència de gènere en el moment de la compareixença davant dels jutjats de violència sobre la dona (VIDO). Aquest programa, que s’estén a tot Catalunya, és un servei que fins ara es prestava per professionals de les OAVD, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores, en els jutjats VIDO de les capitals de província, però no de forma homogènia.

Ara, ja des de tots els partits judicials catalans, aquests professionals acompanyaran les víctimes de violència de gènere, abans, durant o després de la compareixença davant del jutge i recolliran totes les necessitats emocionals, d’habitatge, sobre els fills i d’altres ajudes, independentment de si se’ls ha imposat o no una ordre de protecció. Cal destacar que les OAVD, a més, són el punt de coordinació de les ordres de protecció que imposen els jutges a les víctimes de violència de gènere.

Nou model d’atenció a les víctimes del delicte a Catalunya

Les OAVD d’arreu de Catalunya van atendre l’any passat un total de 9.190 víctimes, de les quals 363 van ser ateses pel Servei d’acompanyament a judici i 928 van ser ateses en el marc del Programa d’atenció a la compareixença davant dels jutjats VIDO. Aquests dos serveis, entre d’altres que s’ofereixen a les OAVD, s’emmarquen dins del Pla d’atenció a les víctimes del delicte del Departament de Justícia. El 2016 les OAVD van atendre un miler de persones menys, mentre que els programes d'acompanyament i atenció van tenir un número similar de víctimes que el 2017.

La Llei de l’Estatut de la víctima del delicte, que va entrar en vigor l’octubre de 2015, reconeix el paper que té la víctima com a subjecte de drets dins del procés penal. Entre els drets reconeguts, destaquen el dret d’informació, participació en el procés penal i protecció i reconeixement de les víctimes. Aquesta Llei incorpora la Directiva 2012/29/UE i obliga els poders públics a donar una resposta no solament per reparar el dany, sinó també per minimitzar els efectes traumàtics d’haver sofert un delicte.