La Junta Rectora del Parc Natural de Cap de Creus ha acordat el trasllat de la seu del parc del Palau de l’Abat del Monestir de Sant Pere de Rodes (Port de la Selva) a Vilajuïga, un dels vuit municipis que conformen aquest espai natural protegit. Està previst que la seu s’ubiqui a l’antic centre d’acolliment turístic (CAT) del municipi, un edifici gestionat per l’Ajuntament però que es troba en desús.

Recuperar l'ús públic

L’equipament es troba estratègicament situat en un punt idoni d’accés, no només al Parc Natural de Cap de Creus, sinó també al Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera i al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Per aquest motiu, acollirà també un punt d’informació dels diferents espais naturals de la zona.

Gràcies a un acord entre l’Ajuntament de Vilajuïga i el Departament de Territori i Sostenibilitat, que es formalitzarà properament, retornarà a l’ús públic un equipament que va representar una important inversió de la Generalitat en aquest municipi, que ara es veurà afavorit per la presència de la seu del parc, del punt d’informació dels espais naturals de la zona, i d’un projecte pilot de bones pràctiques en la gestió de residus als espais naturals.

Porta d’entrada al parc

El CAT és un edifici d’una sola planta, amb una superfície construïda d’uns 400 metres quadrats, situat a l’entrada de Vilajuïga, just al davant de la rotonda entre les carreteres GI-604 i GI-610. La seva ubicació és molt bona, tenint en compte que se situa en un dels municipis d’entrada al parc, i de fàcil comunicació, tant amb cotxe com amb tren. L’edifici i els equipaments es troben en molt bon estat i només hi caldrà fer algunes obres d’adequació per ubicar els despatxos. Per aquest motiu es treballa amb la intenció de poder-hi obrir temporalment un punt d’informació del parc aquesta Setmana Santa, moment de gran afluència de visitants, tot i que el trasllat complet es farà al llarg dels propers mesos.

Punt d’informació a Sant Pere de Rodes

Des de la creació del Parc Natural de Cap de Creus, l’any 1998, la seva seu ha estat a Sant Pere de Rodes, monument gestionat pel Departament de Cultura. En els darrers anys s’ha estat considerant la necessitat de trobar-ne una de nova, més accessible i ben ubicada geogràficament, i que, alhora, tingués entitat pròpia. D’aquesta manera es vol facilitar l’accés, no només per als visitants del parc, sinó també per a aquelles persones que necessiten realitzar qualsevol tràmit administratiu. Tot i el trasllat de seu, en el vintè aniversari de la seva creació, Sant Pere mantindrà el punt d’informació del parc.

Centre pilot en prevenció de residus

La nova seu de Vilajuïga funcionarà alhora com a centre pilot demostratiu de la prevenció i la gestió de residus als Parcs naturals de Catalunya, per promoure una adequada conscienciació i gestió dels residus entre els visitants i contribuir a la protecció del patrimoni natural i la biodiversitat que representen aquests espais. Tenint en compte el seu enclavament entre tres espais naturals protegits es busca una notable incidència del centre en aquesta matèria.