Conciliació o renúncia? Aquest ha estat el plantejament que ha formulat l'associació Dona Dóna Alt Empordà, en l'acte que ha organtizat aquest dissabte, 10 de març, per commemorar el Dia de la Dona Treballadora. L'Espai Jove de l'Alt Empordà ha acollit aquesta jornada de debat, que ha servit per reflexionar sobre la conciliació, les baixes de maternitat i el model de societat que discrimina a les dones pel fet de decidir dedicar-se a cuidar.

Ha estat un debat enriquidor, que ha comptat amb tres ponents de luxe, Mònica Tornadijo, advocada especialitzada en conciliació laboral, docent i assessora de lactància; Marta Busquets, advocada, activista feminista i de la maternitat i presidenta de l'associació Dona Llum, i Judit Guirado, advocada, Doula i assessora de lactància.

Per a Tornadijo, el nostre país, en ser un dels que té menys dies de permís de maternitat, fa que el col·lectiu de les mares sigui un dels més estressats: "La manca de conciliació ens passarà factura a la salut en un futur". L'advocada també ha reclamat que el cost de la conciliació l'haurien d'assumir l'Estat i els polítics, també ha fet una crida a les dones mares a reclamar els seus drets.

Marta Busquets ha plantejat preguntes per fer reflexionar els assistents, com per exemple, què serà la maternitat el dia que les dones estiguem empoderades? Realment les dones escollim, o bé ens pensem que escollim? Per a Busquets, el fet de tenir cura, en la nostra societat, es veu com una càrrega i no hauria de ser així ja que la cura és per una persona estimada, ja siguin els fills o la nostra gent gran.

Busquets ha posat en relleu també "la discriminació que pateixen les dones pel fet de ser mares", ja que es planteja la pregunta de: "O tens cura o treballes".

Per tancar la taula rodona ha intervingut Judit Guirado, i ha començat preguntant quina és la definició de conciliació. Guirado ha parlat de la conciliació com un tetris, un difícil puzzle que cadascú ha de confeccionar segons les seves necessitat i prioritats.

L'advocada i doula també ha recordat que no cal que les dones, la mare en aquest cas, es sobrecarregui amb tot, ja que la família és un equip i tots els membres poden aportar. Per a Guirado, "hem de ser les dones qui reivindiquem i ens treballem aquesta conciliació, ja que vivim en el país de l'espavila't com puguis que no t'ajudarem en res".

En la mateixa línea de les altres ponents, Guirado també ha reivindicat que cal que els polítics es posicionin i plantegin la maternitat i la infància com una qüestió d'Estat. Per acabar, la ponent ha parlat de l'emprenedoria i de la visió distorsionada que es dona d'ella com una opció ideal. "Quan moltes mares es veuen obligades a emprendre buscant una feina que els permeti quadrar vida familiar i laboral, és clar que no és l'opció ideal", ha conclòs.