L'Ajuntament de Figueres i el Festival Acústica han signat un conveni de tres anys per "blindar" el certamen i garantir que es continuï celebrant a la ciutat. L'acord, que estableix una aportació anual de 240.000 euros, és fruit del Pla Estratègic aprovar recentment pel consistori i que estableix quines han de ser les apostes culturals i les subvencions que se'ls atorgaran a tres anys vista. El document posa punt i final a la incertesa que generava la possibilitat que es convoqués un concurs públic per definir quins festivals s'havien de programar i també en beneficiarà d'altres, com el Festival Còmic o l'Agitart. També dona "estabilitat" al promotor, Xavi Pascual, per fer les contractacions dels artistes i programar un dels establiments més destacats del panorama musical del país. També un dels més "rendibles" de Figueres. I és que, segons l'estudi realitzat en el marc de la darrera edició, va generar un impacte econòmic de 2,3 MEUR, 1,6 dels quals van repercutir directament a la ciutat. El festival, que també inclou l'Acustiqueta per a nens, va reunir 100.000 espectadors l'any passat. Enguany, se celebrarà del 30 d'agost al 2 de setembre.

L'Acústica es quedarà a Figueres. Almenys durant els propers tres anys. Així ho estableix el conveni que l'Ajuntament i el promotor del festival han signat aquest divendres al matí i que contempla una aportació anual de 240.000 euros. El certamen, que se celebrarà del 30 d'agost al 2 de setembre, va aplegar l'any passat 100.000 espectadors i va generar un impacte econòmic de 2,3 MEUR d'euros, dels quals 1,6 van repercutir directament a la ciutat, principalment als sectors de la restauració i l'hostaleria.Els assistents van gastar 32 euros de mitjana i es van generar 43 llocs de feina directes.

L'estudi econòmic també calcula que per a cada euro invertit de les arques públiques, se'n retornen 9,22. Unes dades que, segons l'alcaldessa, Marta Felip, el situen com l'esdeveniment "més rendible" de la ciutat des del punt de vista de les subvencions culturals que aporten.

L'acord rubricat avui posa punt i final a les incerteses generades en la darrera edició, que es va haver de tancar per un any vista i que va obligar a fer contractacions de darrera hora. L'Ajuntament preveia convocar un concurs públic per complir amb les exigències legals però, finalment, el passat mes de novembre el ple va aprovar el Pla Estratègic de Subvencions que estableix aquells esdeveniment que són clau per a la ciutat i quins ajuts han de tenir.

El document també beneficiarà altres espectacles com el Festival Còmic o l'Agitart, amb els quals també es preveu signar convenis. Felip ha dit que van decidir aturar el procés per fer una cosa "amb sentit". La fórmula és similar a la que té l'Ajuntament de Girona i el promotor del certamen, Xavi Pascual, ha assegurat que això dona "garanties" als programadors.

Pascual ha explicat també que arran de la situació viscuda havien ideat un "pla B" (que no ha desvetllat) però que sempre van treballar amb la idea de mantenir el festival a la ciutat. "El vam crear pensant en Figueres", ha dit. La nova tessitura, ha afegit, els permetrà gaudir de més "estabilitat" a l'hora de signar contractes amb els artistes i, fins i tot, aconseguir "preus més raonables".

De fet, ha dit que ja tenen sobre la taula els primers noms tot i que, de moment, no els ha fet públics. També treballen amb la idea de mantenir el tercer espai obert l'any passat a la Plaça de la Palmera amb l'objectiu d'esponjar el públic assistent i evitar aglomeracions tenint en compte que la majoria de concerts al carrer són gratuïts.

Un festival "estratègic"

Felip ha insistit que l'Acústica (i l'Acustiqueta) són ja un referent no només a Figueres sinó també arreu de Catalunya en la seva categoria. De fet, segons ha dit Pascual, l'Anuari de la Música els posiciona com el tercer festival de Catalunya més important pel què fa al poder de convocatòria. A hores d'ara, només el superen en el rànquing el Primavera Sound i el Sónar. A més, és el segon festival del país amb l'aposta més alta per artistes emergents i ocupa la mateixa posició en l'apartat de certàmens que més artistes catalans programen. Unes dades, ha insistit, que avalen que la Generalitat l'hagi escollit com a "Festival Estratègic" del seu gènere.