L'Ajuntament de Figueres ha impulsat una campanya per fomentar la coresponsabilitat de les tasques de la llar i de cura de la família entre homes i dones en el marc del programa d'activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones.

Sota el lema "Fer rutllar la casa és una feina d'equip", la iniciativa pretén conscienciar la ciutadania sobre la importància d'implicar-se conjuntament en l'organització i gestió d'aquestes tasques tradicionalment assumides per les dones.

El projecte, que s'ha promogut en el marc del Pla d'Igualtat Municipal 2017-2021 i en coordinació amb el Pla d'Intervenció Integral del Centre Històric, consisteix principalment en una exposició de 6 plafons instal·lada a la plaça de la Palmera durant tot el mes de març, que s'ha complementat amb un llibret amb les imatges i contingut de l'exposició i amb la difusió de cartells amb lemes que conviden a reflexionar sobre la corresponsabilitat.

La campanya s'ha desenvolupat sobre la idea de l'equip i, en concret, sobre els esports d'equip, on tots col·laboren per aconseguir un objectiu. El lema "fer rutllar la casa és una feina d'equip" es plasma en els diferents elements de la campanya, però és especialment gràfic en l'exposició, on cada plafó (cara A) representa una jugada d'equip per portar a terme una tasca concreta: fer el sopar, fer gestions fora de la casa, netejar, etc. Les cares B dels plafons recullen dades estadístiques i teorització sobre diferents aspectes i conceptes: repartiment del temps, persistència dels rols de gènere, quantificació del treball domèstic, etc.

La regidora de les Dones, Dolors Pujol, explica que tot i els canvis socials del segle passat i malgrat la incorporació massiva de les dones al mercat laboral, encara avui dia són elles les principals responsables de sostenir la casa i la família. Des del Punt d'Igualtat es pretén promoure projectes com aquest per sensibilitzar la ciutaniania en general sobre les desigualtats existents entre homes i dones, i promoure canvis socials.