El director general de Centres Públics del Departament d'Ensenyament, Antoni Massegú, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, han donat el tret de sortida, aquest dijous, 1 de març, a la construcció de l'Escola Carme Guasch i Darné en terrenys de l'antiga presó del carrer Sant Pau.

Massegú i Felip han volgut donar personalment la notícia a la directora de l'escola, Mireia Company, i a la presidenta de l'AMPA, Gemma Comas, en una reunió en què també han assistit el director del Servei Territorial d'Ensenyament, Josep Polanco, i dos portaveus de grups municipals, Agnès Lladó (ERC) i Aleix Jiménez (CUP).

L'Escola Carme Guasch i Darné és un centre de dues línies, de P-3 fins a 6è, que es troba en mòduls prefabricats. Massegú ha explicat que el primer pas és tirar endavant el projecte de l'edifici escolar, que finançarà l'Ajuntament de Figueres i que redactarà i supervisarà el Departament d'Ensenyament.

Paral·lelament, l'administració local s'ocuparà de la modificació del planejament per adequar urbanísticament l'entorn de la presó en vista a la construcció del nou equipament, alhora que assumeix la rehabilitació de l'edifici existent. "Ara també caldrà veure quins usos s'acaben donat a l'interior de l'antiga presó i quins d'aquests seran compatibles amb l'ús escolar", ha dit Marta Felip.

"En l'àmbit de Figueres, la construcció d'aquesta escola no és una circumstància, sinó una necessitat. Fa moltíssima falta. I les dues administracions, tant l'Ajuntament com el Departament d'Ensenyament, tenim una clara voluntat de col·laborar", ha dit Massegú, que també ha assenyalat que, de moment, no es pot parlar de calendaris d'actuació, però es calcula que el projecte podria estar redactat i amb maqueta d'aquí a un any i mig o dos anys.

Per la seva banda, Marta Felip ha exposat que aquest mateix dijous, en el ple ordinari, s'aprova, amb el consens de tots els grups, la creació d'una comissió de seguiment de la construcció de l'escola, integrada per tots els grups municipals que formen part del ple, la direcció de l'Escola Carme Guasch i Darné i una representació de l'AMPA del centre. "Fa mesos que des de l'Ajuntament i des del Departament treballem plegats per poder anunciar l'inici de la construcció de l'escola", ha manifestat l'alcaldessa.

Tant ella com el director general de Centres Públics han explicat també que tots els passos que se segueixin a partir d'ara es faran d'una forma molt vivencial, implicant al màxim la intervenció de la comunitat educativa. "Qui ha d'acabar treballant en aquesta escola, al cap i a la fi, és l'equip docent", ha apuntat Antoni Massegú.

La portaveu d'ERC, Agnès Lladó, ha volgut recordar que "tot el que s'ha fet fins ara és perquè ERC va apostar fort al plenari amb la moció presentada on es demanava el compromís de l'Ajuntament i la creació de la comissió que s'aprovarà avui, i l'aposta, també d'ERC, als pressupostos 2017 amb 325.000€ per al projecte i als del 2018 amb 25.000€ per a l'estudi d'usos de la nau central de la presó".