Després de la nevada, amb més o menys intensitat, que va afectar l'Alt Empordà ahir dimecres, les previsions meteorològiques d'aquest dijous dia 1 de març apuntaven cap a una forta llevantada que ja s'està produint. Llocs de la costa com l'Escala, El Port de la Selva, Portbou, Cadaqués i Llançà ja ho estan vivint i des de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya es demana "molta precaució a l'entorn del litoral a la meitat nord de Catalunya, afectat avui pel fort onatge".

El fort onatge afecta ja a la meitat nord del litoral i s´intensificarà les properes hores. Aquest matí s´han registrat onades superiors als 8 metres a Begur i petites inundacions a passejos marítims de municipis costaners de l´Empordà. Protecció Civil recorda la importància de respectar els tancaments de seguretat a espigons i esculleres per evitar ser arrossegats per les onades i ha activat l´alerta del Pla Especial d´Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per fort onatge davant les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que ja s´estan produint.

L´episodi de fort onatge ja s´ha iniciat aquest matí al litoral nord a l´Empordà, i el Servei Meteorològic de Catalunya preveu que es mantingui intens aquesta tarda. Al litoral de Girona les onades podran superar els 8 metres avui i es preveu que l'episodi s'allargui fins divendres tot i que a partir del vespre serà menys intens.

D´acord a la predicció, hi haurà mar de fons de component est i per tant l´onatge podrà afectar als passejos marítims i resta de zones properes a la costa. Protecció Civil ha informat als municipis afectats per la predicció i els ha demanat el tancament dels passejos marítims i altres zones que puguin quedar inundades o afectades per l´onatge. A hores d'ara consten inundacions i afectacions lleus al passeig marítim i primera línia de mar a Portbou, Port de la Selva, Cadaqués, l'Escala i Tossa de Mar.

Alguns Camins de Ronda, com els de la zona del Port de la Selva, s'han tancat els accessos perquè les onades trenquen amb força.

Mauri avisava que hi pot haver "destrosses"

Francesc Mauri, meteoròleg de TV3, ja va anunciar ahir que avui hi hauria una "potent i vigorosa llevantada al nord de Cap de Creus, la situació marítima quedarà radicalment alterada i hi pot haver onades de 7 metres de mitjana i amb puntes de 10-11 metres". Seguint en la mateixa línia, va preveure que hi podia haver "destrosses" per les onades que "primer xocaran directament a la Costa Vermella, després a la costa de l´Alt Empordà i a la tarda al Baix Empordà".