Els ports de Palamós i Roses preveuen assolir aquest any rècords històrics amb 62 escales i 57.000 passatgers, incrementant en conjunt un 26% el nombre de passatgers i un 35% les escales. Per primer cop se superarà el llindar de les 60 escales a la Costa Brava. S'estima que l'activitat generi un impacte econòmic directe de 3,9 milions d'euros en el territori. Aquest import econòmic s'extreu d'un estudi de l'Associació internacional de línies de creuers (Clia) que estima que cada passatger que desembarca es gastaria una mitjana de 62 euros i cada tripulant que desembarca 25 euros. A més, s'ha de sumar la despesa vinculada al vaixell en concepte de serveis portuaris que és de 6 euros per passatger.

La temporada de creuers 2018 visitaran els dos ports de la Costa Brava un total de 17 línies de creuers, de les quals un 55% són de luxe. Pel que fa a l'inici de la temporada, Palamós començarà el diumenge, 4 de març, i Roses el diumenge, 6 de maig. Casualment, els dos ports donaran el tret de sortida amb la companyia britànica Saga Shipping.

Aquest any, Palamós i Roses també compartiran navilieres de creuers com ara, Club Med Cruises, Marella Cruises, Oceania Cruises, Saga Shipping i Seadream Yacht Club. Així mateix, els creuers Club Med 2, Riviera, Saga Pearl II i Seadream I faran escala en tots dos ports. La companyia estàndard Marella Cruises preveu portar a la Costa Brava un total de 36.000 passatgers, un 63% del total de passatgers. Cal dir que Palamós i Roses es complementen i formen part dels itineraris de les companyies que van al sud de França o al nord d'Itàlia.

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat i president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, acompanyat de l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, la vicepresidenta del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Marta Felip, el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, i el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, entre d'altres autoritats, ha presentat la nova temporada de creuers 2018 que preveu assolir uns resultats històrics als dos ports de la Costa Brava. L'activitat de creuers reforça el paper i el posicionament dels dos ports i la destinació dins del mercat creuerístic. Tanmateix, l'activitat impulsarà el turisme, generarà ocupació i dinamitzarà econòmicament la demarcació gironina.

Ricard Font ha remarcat que aquest any de "rècord" als ports de la Costa Brava "consolida l'oferta i el potencial d'aquesta destinació i de Catalunya com a ports de creuers" alhora que s'acompleixen dos objectius: "desestacionalitzar l'oferta i potenciem el turisme d'alt poder adquisitiu".

Per la seva banda, el gerent de Ports de la Generalitat ha destacat que, segons dades de la temporada 2017, "els turistes de creuers que arriben a Roses i Palamós ja no trien Barcelona com a primera opció sinó els municipis de la demarcació gironina".

Palamós reforça el seu lideratge amb més escales i creuers i nous rècords

El port de Palamós preveu rebre 47.500 passatgers, amb un increment de l'11%, i 49 escales, un 17% superior a la temporada passada. Xifres amb què la instal·lació portuària batrà nous rècords històrics en escales i passatgers per segon any consecutiu. Així, Palamós reforçarà el paper de lideratge dins la seva categoria de port petit a la Mediterrània occidental. A Palamós destaquen les novetats següents:

Inici de la temporada el diumenge, 4 de març, amb l'escala del Saga Sapphire, i finalització el divendres, 7 de desembre, amb l'escala de l'Star Breeze. Els mesos de major afluència de creuers seran maig amb onze escales, i l'octubre i el juny amb vuit escales cadascun. L'afluència de major nombre d'escales al maig i l'octubre suposa més desestacionalització de l'activitat i l'arribada de turistes en temporada baixa.

Aquest any Palamós rebrà dues dobles escales, el 21 de maig coincidiran al port els creuers Seabourn Encore i l'Star Pride. Tanmateix, el 26 de Juny faran escala simultàniament els creuers Azamara Quest i Wind Surf.

La línia de creuers nord-americana de luxe Viking Ocean Cruises s'estrenarà per primer cop a Palamós. A més, la companyia Thomson Cruises ara porta per nom Marella Cruises, naviliera que ens visitarà aquest any. Així mateix, el port rebrà les escales inaugurals dels creuers Aidacara, Marella Explorer, Marella Dream, Seabourn Ovation, Viking Orion i Viking Star,

Un 51% de les companyies que faran escala a Palamós són de categoria estàndard amb vaixells de capacitat superior a 1.200 passatgers, mentre que el 49% restant són companyies de luxe i "premium", amb capacitat inferior a 1.000 passatgers. Destaca la diversificació de companyies que rep Palamós.

Tres línies de creuers copen el 57% de les escales de la temporada: la britànica Marella Cruises amb un 30% i un total de 18 escales, i les nord-americanes Seabourn Cruise Lines, amb un 17% i un total de 10 escales, i Windstar Cruises, amb un 10%, que torna a apostar per Palamós amb tres creuers i sis escales.

Roses, temporada històrica

El port de Roses preveu rebre 9.500 passatgers i 13 escales, multiplicant per quatre el nombre de passatgers i multiplicant per tres les escales, respecte a l'any passat. Unes xifres amb què la instal·lació portuària preveu assolir una temporada històrica, batent rècords d'escales i passatgers i posicionant-se en el sector .

La temporada de creuers de Roses començarà el diumenge, 6 de maig, amb l'escala del creuer Saga Pearl II, i finalitzarà el 24 d'octubre amb el Serenissima, i tindrà una durada de sis mesos. El mes d'octubre serà el de major afluència de creuers amb quatre escales, seguit de juliol i setembre amb tres cadascun.

Destaca l'estrena de les dues companyies nord-americanes de luxe Crystal Cruises i Oceania Cruises. La Crystal farà una escala amb el Crystal Serenity i Oceania visitarà les aigües de l'Alt Empordà amb els vaixells Sirena i Riviera, amb una escala cadascun. La companyia britànica Marella Cruises farà quatre escales amb el creuer Marella Spirit, amb una mitjana de 1.200 passatgers per creuer.

Les línies de creuers que visitaran Roses són majoritàriament de luxe i premium i copen un 57%. Aquest percentatge té una conseqüència directa amb l'arribada de turisme d'alt poder adquisitiu a la Costa Brava.

Les companyies de luxe que visitaran Roses sumen un 60% i les navilieres de creuers estàndard un 40%.

Promoció

L'exitosa temporada 2018 de creuers s'ha aconseguit amb la fidelitat de les companyies per la Costa Brava i les noves línies de creuer. Destaca la tasca de promoció dels ports de Palamós i Roses i la seva destinació als fòrums més importants internacionals i estatals sota la marca Costa Brava Cruise Ports.

Dins d'aquesta promoció, els dos ports i la destinació participaran del 5 al 8 de març a la fira més important del món en el sector de creuers, Seatrade Cruise Global, a Florida (Estats Units) i a la fira europea Seatrade Med que se celebrarà al setembre a Lisboa (Portugal). Formen part de Costa Brava Cruise Ports les administracions i organismes següents: Ports de la Generalitat, el Patronat de

Turisme Costa Brava Girona, els ajuntaments de Palamós i Roses i les cambres de comerç de Palamós i Girona.