Les plataformes Defensem el Tren de l'Empordà i Usuaris del tren Perpinyà-Portbou (UTPP), amb el suport de la PTP (Associació per a la Promoció del Transport públic) s'han posat d'acord per emetre un comunicat amb el lema «Un tren convencional, transfronterer, és una necessitat social i territorial que no pot esperar més».

En el seu escrit, informen que el 24 de gener de 2018, la CESER (Consell econòmic, Social i del medio ambient de la Regió d'Occitània) va donar a conèixer el seu dictamen sobre el projecte d'acord entre la regió occitana i SNCF Mobilitat, que determina els elements estructurals d'un futur acord d'operació TER.

Les associacions d'usuaris de trens han volgut posar de manifest la seva satisfacció perquè aquest dictamen pugui significar donar resposta a diverses reclamacions històriques en ambdós costats de la frontera (Cervera de la Marenda-Portbou), "és a dir, una millora de les interconnexions ferroviàries, per tal que la qual cosa pugui implicar un augment de la freqüència i amplitud de la programació dels trens transfronteres", diuen.

Segons les plataformes d'usuaris, el CESER també assenyala la conveniència d'articular un acord en el trajecte/línia a Perpinyà-Cervera-Portbou-Figueres-Girona per tal que tots els trens de la SNCF tinguin com estació de termini, finalització de la lína, Portbou; així com els trens de les línies R11 i RG1 de RENFE-Rodalies tinguin com a finalització de la lía Cervera de la Marenda.

En aquesta línia el sindicat francès CFDT ha dit, per la seva part, que compartia el desig de "veure que s'estengui el trànsit transfronterer amb la banda de Catalunya-Principat Portbou (línies R11 i RG1) i de Puigcerdà terminal (R3)". Afegint a més "que les infraestructures ja existeixen i que, per tant, podrien ser explotades comercialment amb normalitat".

"Voldríem recordar -exposen- que en l'actualitat només existeixen 5 trens diaris entre Perpinyà i Portbou (el primer que que arriba a Portbou ésa les 11:45), mentre que el CESER defensat en la seva opinió que cal posar en marxa un servei regional prou atractiu amb una oferta mínima de 6 viatges per dia, incloent almenys dos viatges d'anada i tornada, d'horaris de matí i de vespre".

També hi afegeixen: "Caldria recordar que avui en dia, un usuari que surt de Perpinyà i que volgués visitar Girona amb el tren convencional transfronterer només podria fer una estada a Girona de 3 hores i 10 minuts. Per altra banda, les estacions centrals de Figueres i de Girona es convertirien en una xarxa intermodal important d'entrada a Catalunya i l'Estat espanyol, mentre que Perpinyà, al mateix temps, podria onvertir-se en un important porta d'entrada a la xarxa intermodal de l'Estat francès i Europa. Al mateix temps, es podrien millorar les interconnexions amb autobusos amb destinacions a diversos punts de les comarques gironines".