El dia de Reis al matí, el músic i cantautor escalenc Ramon Manent es va despertar i va veure que els Reis d’Orient li havien portat un encàrrec: expressar la protesta social davant dels presos polítics. “La vigília, el jutge havia denegat la llibertat a l’Oriol Junqueras i vaig pensar que havia de fer alguna cosa per mostrar l’enuig”, confessa. Diu que es va comprometre amb ell mateix a sortir, cada dia, al carrer amb la seva flauta de bec per tocar el Cant dels ocells al migdia, “com a senyal que estem en una situació que no és normal”, afegeix Manent. El primer dia eren una dotzena de persones i, després d’una setmana seguida cada dia al migdia, va decidir canviar l’horari “perquè semblava que a les vuit del vespre podria tenir més èxit”, va pensar el promotor de la iniciativa.

Aportació de voluntaris

Ara només ho pot fer els dijous i divendres i normalment hi assisteix una vintena de persones com a màxim. “Ens trobem i comentem les últimes injustícies comeses per l’Estat espanyol sobre el poble català”, argumenta Ramon Manent, un personatge conegut al poble de l’Escala i que s’ha caracteritzat pel seu ideari catalanista.

Altres voluntaris s’ofereixen per amenitzar les trobades de protesta per aquesta situació d’excepcionalitat que viu Catalunya. Per exemple, Eduard Casas i Maria Rosa Pous reciten poemes per amenitzar les concentracions. “Van passant coses diferents cada setmana per anar testimoniant que això no és normal”, resumeix.

Durant una estona, fins a quarts de nou del vespre, fan catarsi col·lectiva amb l’objectiu de fer sentir el seu malestar per la presència de presos polítics allunyats de les seves famílies i els éssers més propers i estimats.