Abans d'estudiar Magisteri a la Universitat de Girona, Pilar Yglesias va fer un mòdul de Tècnic d'Educació Infantil, que li va obrir la porta a treballar a la llar municipal del seu poble, Castelló. D'allà, no s'ha mogut en els últims vint anys. Compagina l'educació amb la seva altra passió: la dansa.

Per què va decidir dedicar-se a l'educació infantil?

La vocació em va sorgir de ben petita. Posava les nines en renglera i els feia fer sumes. De joveneta vaig fer cangurs, després vaig treballar al casal, vaig fer el curs de monitora… sempre he estat en contacte amb la mainada.

Què li aporten els nens?

Frescor, puresa, vida, gratificació i aprenentatge. Aprenc molt amb ells.

Què creu que els pot aportar vostè a ells?

Intento aportar afecte, simpatia, acompanyament i un guiatge en el seu camí. Molts aprenentatges els fan sols. Tu els poses el camí planer, o petits entrebancs perquè els superin.

La seva faceta de ballarina la comparteix amb els petits.

Així és. Fa uns sis anys vaig aconseguir aglutinar les meves dues grans passions, l'educació i la dansa. Des que tenia cinc anys, no he parat de ballar. Vaig començar a l'escola de Carme Trèmols a Figueres, però aviat vaig entrar a l'escola de Jennifer Creighton, aquí, a Castelló. I aquí segueixo, actualment amb El Paller Inkiet. A partir del moment en què em van oferir fer la psicomotricitat als nens de l'escola, vaig dir que la millor manera que sabia fer-ho era ballant. Sabia que, ballant, podria transmetre naturalitat i alegria als nens. I així va ser.ç

Com va plantejar la psicomotricitat?

Primer, vaig reflexionar molt sobre el plantejament. Volia disposar d'un espai lliure de perills, un espai ampli en què els nens tinguessin llibertat d'acció i de temps. Temps, espai i llibertat són elements fonamentals per als nens. Ells han de poder decidir cap a on volen anar, sense haver de seguir un patró.

De quina edat són els nens que fan aquesta activitat?

Són nens de 2 a 3 anys. A vegades, a mig curs, també agafo els que tenen un any i mig.

Ha dissenyat un espai per a la dansa?

Sí. Sempre anem a l'aula polivalent i, prèviament, els he preparat una sorpresa. Tinc un barret de fada i una vareta i fem màgia. Tots ballem. Ells s'encomanen i jo m'encomano.

Quin és el benefici que pot obtenir l'infant fent aquesta activitat?

Per a mi, n'és molt. Cada vegada més, els estudis en neurociència diuen que tot aprenentatge parteix d'un moviment, per petit que sigui. Aleshores, si dones a un nen llibertat d'acció, que pugui triar el seu camí, que topi amb el risc… arribarà a tenir equilibri i seguretat. La dansa té beneficis físics però en té d'altres, la sensibilitat, el benestar, la coordinació, l'acció de compartir, la motivació, l'alegria... Surten moltes emocions. El clima és molt bonic.

Com s'anomena el projecte?

Tallers creatius. Sí que és cert que els enllaça la dansa, però cada dia és diferent, podem explicar un conte abans de ballar, o ballar mentre expliquem el conte, o pintem, o toquem instruments de percussió. Es tracta d'englobar diverses àrees artístiques.