En l’inici del penúltim any d’aquest mandat municipal -expira el 2019-, hem volgut conèixer el pols de l’equip de govern de Castelló d’Empúries parlant amb l’alcalde Salvi Güell (ERC), que va accedir al càrrec la primavera passada arran d’un pacte amb el PDeCAT, que perdia l’alcaldia castellonina.

- Si el 2017 va ser l'any del mig segle d'Empuriabrava, aquest 2018 on s'ha de posar el focus?

- Aquest serà l'Any Fages i es tracta de fer una programació d'activitats encarades a propagar la figura d'aquest autor i, per fer això, comptem amb el suport de la Generalitat, entre d’altres institucions del país. A part d'això, hi haurà una continuïtat amb l'obra de govern que s'està fent. Aquest també serà l'any de l'acabament del passeig marítim d'Empuriabrava, que ha estat l'obra de la legislatura i quan estigui acabada haurem de veure quin resultat se'n deriva.

- Què suposarà aquest nou front marítim?

- Aquest ha de ser un pol d'atracció, un lloc on la gent s'hi senti atreta quan vingui a Empuriabrava. Ha de ser, en general, un atractiu més del nostre municipi. Per a la promoció d'Empuriabrava, aquest era un tema bàsic i així ho va entendre tot l'Ajuntament de Castelló d'Empúries quan va liderar la reforma d’aquest espai. Tenir un passeig marítim en condicions i que sigui atractiu i diferent dels altres passeigs del nostre entorn, per a nosaltres, era important.

- Després, caldrà continuar lluitant per altres aspectes d'Empuriabrava, com els canals?

- Hi continuem treballant, tot i que, tal com ja vam explicar fa poques setmanes, hi va haver un trencament de l'acord entre la Generalitat i la concessionària dels canals d’Empuriabrava. Nosaltres, però, no ens neguem a continuar negociant, però la pilota no es troba a sobre de la nostra teulada. De contactes, n'hi continua havent i hem de veure com acaba tot. Aquest tema s'arrossega des de l’any 2013 i que no s'hagi arribat a cap acord fins ara no és pas per culpa de l'Ajuntament. Al contrari, s'han fet molts esforços per part nostra i ha arribat un punt en què ja no hi podem fer més. Si no hi ha voluntat per part de tothom per tirar-ho endavant, malament; només hem d'anar insistint.

- Un cop tancat el 2017, què n'ha quedat de la commemoració dels cinquanta anys d'Empuriabrava, que s’ha dut a terme al llarg del darrer any?

- El regust és bo i les activitats que s'han fet al llarg del 2017 han sigut totes molt exitoses, tot i que tenim pendent el congrés que s'havia de fer el mes d'octubre passat, a través del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i que es va haver de suspendre per motius polítics -esperem poder-ho fer aquesta primavera. Aquesta era una forma de repensar el nostre futur. L'Ajuntament continuarà apostant per un gruix d'activitats que contribuiran a dinamitzar la marina residencial. Vist el moviment que hi ha hagut a Empuriabrava aquest darrer any, hem de dir que si treballem conjuntament la iniciativa privada i l'Ajuntament es poden fer coses i això, al final, és bo per a tots plegats.

- Sembla ser que la carpa que cobreix la plaça de les Palmeres d’Empuriabrava es mantindrà durant aquest any?

- Sí. Hi ha tota una sèrie d'activitats que requereixen un espai, que ara no tenim per dur a terme a Empuriabrava. Paral·lelament, els serveis tècnics de l'Ajuntament de Castelló d’Empúries estan treballant per canviar la qualificació urbanística de la plaça de les Palmeres, perquè s'hi pugui fer una coberta permanent o que sigui flexible, a l'estil de la que hi ha a la plaça Frederic Rahola de Roses. Mentre això no sigui possible, però, haurem de continuar com l'any passat, amb aquesta fórmula.

- Està veient la llum el nou òrgan de gestió turística del municipi...

- Sí, s'hi està treballant i hem de veure, al cap d'uns mesos, quan els treballs hagin acabat, quines són les propostes que fan els diversos sectors. Es tracta de veure com es poden millorar les polítiques de promoció i com hi pot intervenir la iniciativa privada per multiplicar els resultats. Hem de mirar que la gent que vingui no quedi decebuda i marxi satisfeta a causa de l'activitat que ha trobat a casa nostra. Crec que, en pocs mesos, podrem tenir la constitució d’aquest òrgan feta i, a partir d'aquí, haurem de definir el model de gestió. Depenent dels resultats d'aquesta fase prèvia, veurem cap on podem tirar.

- A Empuriabrava, també tenen pendent la millora dels ponts sobre els canals...

- De ponts, a Empuriabrava, n'hi ha de dos tipus: de vianants i de trànsit rodat. Pel què fa als ponts de vianants, l'any passat vam començar la seva reparació i, enguany, continuarem en aquesta direcció. Llavors, hi ha els ponts de trànsit rodat, on hem de veure, a nivell jurídic, si es pot fer la millora. S'ha de fer un estudi acurat sobre si és factible o no elevar els ponts i de quina manera. Des de l'Ajuntament, estem començant a fer gestions en l’aspecte jurídic per veure si això és possible, ja que és una demanda d'una part dels usuaris dels canals d'Empuriabrava i tenim el deure de resoldre-ho.

- Quines són les necessitats del centre històric?

- Al centre històric, estem treballant per continuar adequant els espais del convent de Santa Clara, on fa temps que treballem per dotar-lo de més serveis. També ens queden pendents asfaltatges de carrers, fent un projecte de soterrament de serveis per poder pavimentar adequadament aquests carrers amb pedra. Aquest any, mentrestant, tornarem a accedir a la subvenció que atorga la Diputació de Girona pel convent de Sant Agustí per continuar amb la remodelació d'aquest espai del centre històric. Hem de posar, també, l'enllumenat al Passeig de les Oques i al pont vell. Estem fent una auditoria de tot l'enllumenat de tot el municipi per veure quins punts hem de canviar i com els canviem per tal d’estalviar energia. Estem treballant perquè totes les voreres del poble siguin accessibles. Aquest any també hem de remodelar els camps de futbol del municipi, tant el de Castelló com el d'Empuriabrava, posant-hi gespa artificial i adequant el seu entorn. Llavors, hi ha un tema que aquest equip de govern té molt present, com són les qüestions socials.

- Ha colpejat la crisi al municipi durant aquests últims deu anys?

- Sí que ha colpejat. Hem de pensar que som un municipi on, al seu dia, molta gent va venir a viure aquí aprofitant la bonança econòmica i, quan aquesta bonança ha desaparegut, alguns han marxat, però d'altres s'han quedat amb les seves possibilitats econòmiques minvades. En els temes socials, s'hi ha hagut de treballar i s'hi està treballant perquè ningú quedi exclós de la societat. És la manera d'evitar riscos en vista al futur.

- Porten anys treballant per cohesionar el teixit comercial del municipi, intentant crear una associació de comerciants que sigui un interlocutor vàlid amb l’Ajuntament. Què dificulta aquesta solució?

- Hem de dir que el teixit associatiu, tant a Castelló com a Empuriabrava, està força inactiu actualment. Nosaltres hem de treballar perquè aquest associacionisme torni a ser potent. Des de l'Ajuntament de Castelló d’Empúries, per la nostra banda, hem pres mesures en forma de beneficis fiscals per potenciar l'obertura de comerços al centre històric. Ara, també s'està treballant amb subvencions des de l'àrea de Promoció Econòmica. Sabem, però que no és cosa d’un dia per l’altre i caldrà tenir paciència perquè s’arregli.

- A la Basílica de Santa Maria, s’està treballant per la seva rahabilitació o només són promeses econòmiques de les administracions?

- S'hi haurien d'abocar diners, però estem pendents d'un conveni de la Caixa amb la Generalitat per a la restauració de monuments, que representaria una important injecció econòmica per a la Basílica. Sí que és veritat que s'han abocat una sèrie de diners a la Basílica per anar fent petites coses. La Basílica és un temple que té un propietari, que és el Bisbat, i nosaltres en gaudim perquè sigui un element de promoció del nostre municipi. La principal icona del nostre poble és la Basílica i si en tenim cura entre tots, millor, perquè hi ha haurà un major retorn.

- Vostès van decidir sortir de la Red de Juderias de España per crear-ne una de catalana amb la resta de municipis catalans. Ha fructificat aquest nou ens de promoció?

- Es van fer gestions al seu dia parlant amb la Generalitat, la qual estava molt interessada en ser-hi i a liderar aquesta xarxa. Em consta que s'hi està treballant, però encara no s'ha concretat res. La situació política suposo que tampoc hi ha ajudat i l'aplicació de l'article 155, encara menys. La idea era constituir una xarxa de calls catalans per difondre els nostres atractius.

Ara que s’hi ha referit, quins efectes ha tingut l'aplicació de l’article 155 de la Constitució al seu ajuntament?

Directament, no, però sí que afecta al govern de la Generalitat i això, de rebot, ens afecta a tots, perquè tot va en cadena i nosaltres rebem recursos de la Generalitat. Molts departaments s'han vist amb més dificultats a l'hora de treballar, perquè l’article 155 de la Constitució els ha complicat la feina. L'agilitat que hi havia abans, ara, no hi és. L'esforç que havia fet la Generalitat per pagar als ajuntaments del país amb més rapidesa s'ha vist estroncat perquè estem intervinguts i, ara, depenem de Madrid, una gent que no coneix les problemàtiques d'aquí ni tampoc els interessa tenir-ne coneixement.

- El 2017, en matèria econòmica, va ser positiu per aquest ajuntament, ja que va sortir del forat negre en qual estava immers amb plans de sanejament econòmic. Això els permet respirar millor a partir d’aquest moment?

- El 2007, quan jo vaig entrar a governar, teníem un endeutament d'un 120% i nosaltres, en quatre anys, el vam reduir fins al 90%. El següent mandat, es va baixar fins al 60% i, ara, ja estem al 40%. Això vol dir que anem molt bé amb l'endeutament. Ara podem dir que la salut és bona i es paga als proveïdors a un màxim de 27 dies. La situació actual és molt diferent respecte del mandat 2007-2011, quan vaig estar-hi governant per primera vegada. Llavors, veníem de l'època de bonança i, amb l'arribada de la crisi econòmica, la tendència era pitjor.

- Què ha de suposar per a Castelló d’Empúries la commemoració de l'Any Fages?

- Carles Fages de Climent és un autor conegut a escala local o comarcal, però s'ha d'aprofitar aquest any perquè sigui conegut a nivell de Països Catalans, que és un dels nostres objectius més clars. Tenir una figura d'aquest nivell a casa nostra ens ha de servir perquè la gent la conegui més clarament. Tenim diverses activitats drant l'any que fan que Castelló d'Empúries sigui conegut, com Empuriabrava, la Basílica, el festival Terra de Trobadors i la Ruta de l'Art, però com més icones tinguem perquè ens pugui conèixer tothom, millor. Durant tot aquest any, hi haurà activitats amb motiu de l'Any Fages, aquí i arreu del territori dels Països Catalans. A més, s’ha escollit un comissari, que és castelloní, Jordi Canet, que serà l'encarregat de coordinar tots els actes de commemoració dels cinquanta anys de la mort de Carles Fages de Climent.

- Com es plantegen aquest any 2018 des la badia de Roses?

- Aquesta setmana hem estat presents a la fira Fitur de Madrid per presentar les accions.