Hermínia Bas ha estat la responsable del Servei Educatiu del Museu d'Art de Girona durant molts anys i, actualment, treballa amb els Amics del Museu d'Art de Girona. Compagina aquesta tasca amb la seva implicació en l'associació Multicapacitats (és secretària de la junta), una entitat d'àmbit gironí que lluita per la conscienciació social, per l'accessibilitat real i per la inclusió de les persones afectades per alguna discapacitat.

Com sorgeix l'associació Multicapacitats?

Hi ha un grup de persones amb discapacitat, que es troben per fer rehabilitació i per fer esport, que mentre feien un cafè van pensar que seria interessant posar en comú diferents entitats del tercer sector, per celebrar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Aquesta jornada, que es fa el mes de desembre, habitualment la commemorava cada entitat pel seu compte, però aquest grup va tenir la inquietud d'anar a tocar portes per fer possible una celebració de forma conjunta, entre totes les associacions.

De quina forma va prendre contacte amb aquest grup impulsor?

Ells ja havien tingut la idea i jo, que els coneixia, em vaig implicar de ple en l'organització de la jornada. Al mateix temps, vam formalitzar l'associació Multicapacitats, que presideix Isaac Padrós, un activista social que du a terme una gran tasca de visibilització de les persones amb discapacitat.

D'on li ve, a vostè, la sensibilitat per les persones amb discapacitat?

L'associació està formada per persones que presenten algun tipus de discapacitat i per persones que ara mateix no tenen cap discapacitat. De tota manera, hem de pensar que tots, en algun moment de la nostra vida, tindrem alguna discapacitat, ja sigui perquè ens fem grans o a causa d'alguna malaltia. Per això, penso que tots hem de tenir aquesta sensibilitat. A més, personalment conec persones amb discapacitat i em vull implicar amb elles.

S'han fixat uns objectius com a associació?

La voluntat de Multicipacitats és poder continuar celebrant el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, a més de realitzar tasques de sensibilització per donar a conèixer les problemàtiques amb què es troben les persones amb discapacitat.

Quin tipus de problemàtiques?

Parlem de persones amb esclerosi múltiple, persones amb discapacitat visual, persones que es mouen en cadira de rodes... En aquest sentit, des de l'associació lluitem també perquè els ajuntaments millorin l'accessibilitat en l'arquitectura urbana, i per aconseguir una societat inclusiva pel que fa al treball o la cultura, entre altres àmbits.

Amb quines eines compten per conscienciar la ciutadania sobre la realitat de les persones amb discapacitat?

Hem previst organitzar xerrades a les escoles i als centres cívics i, alhora, volem ser l'altaveu de les reivindicacions dels associats. També comptem a col·laborar amb les entitats del tercer sector, com ja ho vam fer per muntar la jornada del desembre.

Quin és l'àmbit d'actuació de l'entitat?

Estem presents a totes les comarques de Girona. De Figueres, estic jo i, d'aquí, de l'Alt Empordà, també tenim gent associada de Bàscara i de Roses, per exemple.

La seu és a Girona?

Bé, vam aconseguir que Girona fos la capital de la jornada del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i vam aconseguir, per primera vegada, que se celebrés conjuntament per part de les diferents associacions.

Com descriu l'experiència de la jornada?

Molt positivament. La jornada tenia com a objectiu la conscienciació i la sensibilització envers les persones amb discapacitat. Van participar catorze associacions, que promovien activitats per donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat. Vam tenir el suport de nombrosos patrocinadors. De l'Alt Empordà, vam comptar amb la col·laboració del Grup Miquel. L'Ajuntament de Girona, el Consell Comarcal del Gironès o el Celler de Can Roca són alguns dels molts que van ajudar-nos a fer possible la celebració. A més, durant la jornada, es va mobilitzar moltíssima gent. La Guàrdia Urbana de Girona ens va informar que, de les 11 del matí a les 3 de la tarda, van venir unes 3.500 persones, i, en rotació, unes 5.000 persones.

El concepte discapacitat és molt ampli. Quina definició en fan, des de l'associació?

Hi ha discapacitats físiques, hi ha discapacitats intel·lectuals, però jo remarcaria, i d'aquí ve el nom de la nostra associació, que tots tenim moltes capacitats. Nosaltres ens fixem més en les capacitats que en les discapacitats, perquè creiem que, malgrat que pots tenir una discapacitat, allò important és que tens moltíssimes capacitats. Hi ha persones que tenen discapacitat de tipus empàtic o de valors que necessiten una atenció perquè s'adonin de la realitat i de com n'és d'important ser empàtic i sensible amb tothom.

En què consisteix la seva tasca a l'associació?

Estic molt contenta d'haver-me ocupat de la coordinació de les actitats de la jornada del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que esperem repetir, amb el mateix èxit, el desembre vinent. Vull agrair a l'Isaac Padrós, el president de Multicapacitats, que hagi confiat en mi per dur a terme aquesta tasca. També vull destacar que ell ha estat l'ànima i el motor d'aquesta jornada, que ha unit en una causa comuna tantes entitats del tercer sector.

Com ho hem de fer per associar-nos amb Multicapacitats?

La quota és anual, de 15 euros. Per si algú està interessat, tenim un correu electrònic per fer-se soci (socis@multicapacitats.com) i un altre per fer-se voluntari (voluntaris@multicapacitats. com). També tenim un compte a Facebook (Multicapacitats).