El projecte 'Cultivant biodiversitat' de la plataforma ecologista IAEDEN ha inventariat més de 230 espècies de plantes, en la vintena de prats de dall de l'Albera (Alt Empordà) on ha treballat. Des de l'organització però, volen anar més enllà i s'han compromès a tornar a dallar els prats aquest 2018, alhora que esperen que els propietaris i pagesos arribin a un acord per seguir-ho fent els propers anys. Una altra vessant del projecte ha estat recollir milers de llavors de set espècies diferents que s'han tractat i emmagatzemat al Consorci del Medi Ambient i Salut Pública SIGMA, a Olot. Aquest reservori permetrà ressembrar i augmentar el nombre de llavors per poder reforçar els prats més malmesos amb producte autòcton.

'Cultivant biodiversitat' ha estat en funcionament un any i mig i ha tingut dos objectius. D'una banda signar acords de custòdia entre l'entitat ecologista i els propietaris de 22 prats de dall, i cinc de les basses de l'Albera que estan protegides sota la figura europea de Xarxa Natura 2000. Tots ells es troben distribuïts entre els municipis de Cantallops, Capmany i Sant Climent Sescebes, a l'Alt Empordà.

D'altra banda, el projecte pretenia recuperar tots aquells espais naturals que s'havien abandonat recentment a la zona, i que des de IAEDEN esperen que se segueixin treballant en els propers anys. Per això ja han iniciat converses entre els propietaris dels prats i els pagesos perquè arribin a acords de cara al 2019.

En aquest sentit, l'entitat ecologista es mostra "optimista" en relació a aquests acords i agraeix la "bona predisposició" que s'han trobat per part de tots els propietaris a l'hora de "garantir la conservació dels prats".

La plataforma recorda que es tracta d'hàbitats seminaturals que han de ser objecte de maneig permanent per garantir-ne la conservació, i adverteix que ara mateix "està amenaçada" segons alguns informes.

Per altra banda, destaca que les basses temporànies són "d'interès comunitari prioritaris i reconeguts per la seva elevada biodiversitat i la seva singularitat florística". Per això reclama que se'n tingui cura, i ho considera "una prioritat", alhora que agraeix als pagesos la feina feta i al Departament de Territori i Sostenibilitat les ajudes prestades per a la conservació.