La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Figueres reclama al govern que pensi més enllà de les seves necessitats particulars i que recuperi les partides retallades de caràcter social acordades amb la CUP l'any 2017. Els pressupostos presentats i aprovats inicialment pel govern del PDeCAT, amb el suport d'ERC, Unió, el PP i Diego Borrego, denoten un total menysteniment a les necessitats socials dels veïns i veïnes i, més concretament, una retallada important en les partides que la CUP havia aconseguit augmentar o incorporar en el pressupost del 2017, deixant sense efecte la seva implementació.

Aquest canvi de prioritats demostra la voluntat del govern, i dels grups que li donen suport, de tan sols maquillar la dramàtica situació que viu avui la ciutat. La CUP entén que les necessitats urgents dels figuerencs i les figuerenques no han canviat (segurament s'han incrementat) i, aquestes, no haurien de ser oblidades quan ja no són necessàries per a les necessitats aritmètiques del plenari, com si fossin una moneda de canvi per aconseguir estabilitat en el dèbil govern del PDeCAT. A més, els regidors de la CUP insisteixen que “és una demanda de mínims exigir el compliment dels acords signats l'abril del 2017” i afegeixen que “la facilitat de Marta Felip per no complir acords ens preocupa i debilita, encara més, la confiança de la CUP tant en la seva gestió com en la seva paraula”.

En aquest sentit, la formació prioritza el compliment de l'acord signat en relació a l'auditoria d'Ecoserveis on, Marta Felip, es comprometia “a realitzar una auditoria a l'empresa mixta Figueres Ecoserveis durant el 2017 abans d'impulsar una nova gestió dels serveis urbans”, ja que l'alcaldessa ha manifestat públicament que no complirà amb aquest acord.

Finalment, els anticapitalistes reiteren la seva voluntat de continuar participant i col·laborant amb projectes engegats per la formació, com el projecte Escoles Obertes o l'Oficina d'Habitatge, i animen al govern i a la resta de grups municipals que recolzen aquest pressupost a cercar una diagnosi de ciutat més compartida per tal d'afrontar la crisi social que viu Figueres avui dia.

Acord pel pressupost 2017

L'any 2017, la CUP de Figueres va apostar per una proposta d'acord de mínims per afrontar els problemes estructurals de la ciutat. La intenció de la formació independentista era dotar els àmbits estratègics de ciutat d'un full de ruta d'actuació: Polítiques Socials (amb partides per a l'Oficina Local d'Habitatge, els serveis d'acolliment per a pisos socials de l'Ajuntament i la mediació en pisos ocupats, el lloguer d'habitatges socials 60-40 o la dinamització social al barri de Sant Joan); Igualtat (amb noves partides per al protocol contra les agressions sexistes, el funcionament del SIAD o el Punt Dona); i Educació (amb noves partides per a la contractació d'educadors socials a les escoles, la implementació del programa d'estalvi energètic 50/50 i la realització del projecte Escoles Obertes). A més, la negociació també proposava l'eliminació de partides que implicaven l'obertura de nous projectes, evitar despesa supèrflua inassumible (amb la proposta concreta d'eliminar la partida destinada al Museu del Circ) i la realització d'una auditoria d'Ecoserveis (fonamental per a la reconfiguració de la gestió dels serveis urbans).