Un 19% d'alumnes no segueix estudis després de l'ESO, xifra que s'atribueix a un "fracàs global del sistema, no només del sistema educatiu". Per altra banda, un 10% de l'alumnat no obté el grau d'ESO. Aquestes dades figuren en les conclusions de la taula rodona Joves i Futur: causes i efectes de l'abandonament escolar prematur, que es va celebrar el setembre passat a Figueres i que s'han fet públiques ara.

Organitzada per la Delegació de la Fundació Catalunya Europa a l'Empordà, hi van intervenir el director de l'Institut Alexandre Deulofeu, Pere Gifre; el sotsdirector del Servei d'Ocupació de Catalunya, Jesús Quiroga; la directora del projecte socioeducatiu Ksameu, Maria Solés, i la directora de la UNED a Girona, Montse Palma.

Una realitat alarmant

Una realitat alarmant

El document mostra una realitat alarmant: la desescolarització als 17 anys a Figueres creix any rere any i, l'any 2015, es va situar en una xifra d'extrema gravetat, el 37,9%, només superada per Salt (44,7%) i per Sant Adrià de Besòs (38,1%). Com a comarca, l'Alt Empordà lidera el rànquing de desescolarització a escala de Catalunya, amb el 28,6%.

Els ponents de la taula van coincidir que "és indispensable afrontar el problema de forma global, donar respostes de manera conjunta i fer-ho a partir de la col·laboració entre diferents àmbits i departaments de l'administració (Ensenyament, Salut, Ocupació, Serveis Socials…)".

"S'han de construir ponts entre institucions educatives, socials i ocupacionals", afirmen els experts en les conclusions, alhora que aporten, entre altres, aquesta solució: "Per combatre l'absentisme i la desescolarització, cal actuar a 5è i 6è de Primària i a 1r i 2n d'ESO."Les necessitats del territori

Les necessitats del territori

Els experts proposen una col·laboració entre el sistema educatiu i els ajuntaments, per donar resposta a les necessitats del territori, en particular el tema de la formació professional. I també consideren prioritària la relació dels centres educatius amb les famílies per afrontar les dificultats amb què topen alguns alumnes.