En ple extraordinari de l’Ajuntament de Vilafant, celebrat el 10 de gener del 2018, s’ha aprovat el pressupost d’enguany que es xifra en 4.921.889 € i amb la situació econòmica actual es possibilita afrontar a projectes d'inversió per un import de 799.537 €.

D’aquesta partida d’inversions, destaquen els projectes com: la reforma del C/ Figueres, l'adequació del Camí de Mas Bonet, l'inici de la rehabilitació del CAU, la continuació del pla de millora de la xarxa d’aigües (2016 -2020), la continuació de la recuperació del mas de Palol o la posada en marxa del programa de Pressupostos Participatius, que permetran als habitants de Vilafant proposar millores del seu entorn. També s’han pressupostat millores a la via pública, logístiques i d’eficiència energètica.

Altres capítols importants i que marquen l'evolució d'aquest ajuntament, són el fet de seguir amb el desplegament de l'administració electrònica, de la nova web municipal i l'aprovació el codi ètic i de bon govern; un pla de reforma i adequació de la via pública, tant de voreres com de carrers així com unes zones verdes més sostenibles, sense oblidar l'atenció a les persones amb esforç mantingut per atendre les necessitats d'aquelles famílies més necessitades, seguir dinamitzant a la nostra gent gran o amb els més joves seguint la implantació del Pla Local de Joventut i l’ampliació i reforma de l'Espai Jove.

Alguns edificis municipals també tenen previstes reformes importants, com control d'accessos i climatització de sales que pateixen d'aquesta necessitat com són el centre cívic de les Mèlies i la sala Polivalent.

Una gestió acurada de la despesa sumada a la capacitat d’amortitzar el deute, ha permès fer afectiu els increments retributius derivats de l'aplicació de la Relació de Llocs de Treball, que es va aprovar al mes de setembre i tot això amb la política de congelació dels principals impostos, es a dir que la pressió fiscal pels ciutadans de Vilafant es manté idèntica a la de l’any passat.

Un dels punts importants és que l’ajuntament impulsa els pressupostos participatius per tal que els veïns de Vilafant puguin proposar, debatre i decidir el destí de 80.000 d’euros de la partida d'inversions del pressupost municipal per als anys 2018 i 2019. L’objectiu principal és implicar la ciutadania en la presa de decisions responsables sobre el destí d’una part dels recursos públics, a través d’un sistema reglat de participació, fomentant la participació a través d’un procés inclusiu que arribi a tota la ciutadania, associada o no, per conèixer les necessitats de la població i afavorir el debat col·lectiu per prioritzar-les.

En les properes setmanes, es difondrà com es pot participar i quin és el procés des de la presentació de propostes per part ciutadania, a títol individual o col·lectiu. Els posteriors tallers de debat, la votació ciutadana i l'execució de les triades, es realitzarà entre el 2018 i el 2019.