ICV-EUiA de l'Escala denuncia que s'ha construït una paret de pedra, que talla el pas d'una via pecuària, dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, a la zona de Les Corts dins del terme municipal de l'Escala. L'agrupació ecosocialista considera que la construcció d'aquest mur és il·legal perquè vulnera la normativa urbanística que regula aquesta zona. Així mateix creu que s'ha fet amb la connivència de l'equip de govern de l'Ajuntament de l'Escala.

Per al portaveu de l'agrupació, Albert Pons, "és evident que es tracta d'una obra nova, d'un particular que ha tancat el perímetre de la seva propietat, però no respon a cap activitat d'interès per al parc i limita el dret de pas d'un camí ramader preexistent".

L'agrupació recorda que el Parlament de Catalunya va aprovar, el 28 de maig del 2010, la Llei 15/2010 amb l'objectiu de declarar el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. La construcció d'aquest mur és il·legal, segons els denunciants, perquè segons l'article 4.1 de la Llei del parc, a aquesta zona hi és aplicable el règim urbanístic del sòl no urbanitzable fixat per la legislació en matèria de sòl i la legislació urbanística vigent a Catalunya.

Actualment, tal com hi afegeix la formació ecosocialista, aquesta matèria està regulada pel Decret Legislatiu 1/2010, de 3 d'agost, el qual en el seu article 47 només permet obres de rehabilitació de construccions preexistents i de noves només vinculades a determinades activitats econòmiques. Requisits que la susdita paret no compleix, atès que és una construcció totalment nova i la seva única finalitat és tancar una propietat privada.

Des de l'agrupació es denuncia que s'hagi permès la construcció d'aquest mur tenint en compte que el regidor de medi ambient, Àngel Rodríguez (actualment regidor no adscrit, després d'abandonar ICV- EUiA de l'Escala) va ser un dels defensors del Parc Natural i que l'actual alcalde era regidor d'Urbanisme quan se'n va fer la declaració.

L'agrupació considera que aquesta obra ha comptat amb la connivència de l'equip de govern. "Fa mesos que el govern és coneixedor de la situació. El 27 de gener del 2017 un veí va entrar una instància a l'Ajuntament queixant-se de la situació i alertant de la il·legalitat de la construcció. Tanmateix, no va rebre mai resposta", assegura Pons. Des d'ICV-EUiA asseguren que també es té constància d'una reunió de l'alcalde amb un veí durant el primer trimestre de l'any, en la qual se li va comunicar diverses problemàtiques al voltant de l'obra.

"Finalment, fins i tot el regidor d'urbanisme, Josep Bofill, i tècnics del consistori es reuniren amb veïns a peu d'obra abans de l'estiu. Malgrat totes aquestes advertències, en cap moment l'equip de govern ha aturat les obres, les quals continuen a dia d'avui", afirma Pons.

El portaveu d'ICV-EUiA de l'Escala afegeix que "el més greu de tot és que aquesta conducta irresponsable de l'equip de govern no la pagaran ells sinó tots i cadascun dels escalencs que paguen religiosament els seus impostos". Des de l'agrupació alerten que la indemnització -que s'haurà de pagar al propietari de la finca per restaurar l'indret- tindrà uns costos elevadíssims pels quals els actuals governants de l'Escala no hauran de respondre.

"Aquests costos serien menors si enlloc d'ignorar les advertències dels veïns, els haguessin fet cas estudiant el cas i aturant l'obra. Però no ha estat així, més aviat tot el contrari, s'han limitat a mirar a una altra banda i deixar fer, augmentant, així, la despesa del propietari i la conseqüent compensació per la feina mal feta per part de l'Ajuntament i els seus màxims (ir)responsables", conclouen.