Figueres va ser la ciutat catalana, després de Barcelona, que més víctimes mortals va registrar (més de 300) com a conseqüència dels bombardejos de la Guerra Civil Espanyola. El nombre de víctimes hauria estat molt superior si no hagués estat per la construcció dels refugis subterranis, un dels quals es conserva a la plaça de Gra i ha estat convertit en espai de memòria històrica.

El Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust, format per professors d'història dels instituts de l'Alt Empordà, s'ha organitzat per explicar a l'alumnat, d'una forma pedagògica, la visita al patromoni urbà de la Guerra Civil. La iniciativa compta amb el suport del Servei Educatiu de l'Alt Empordà (SEAE) i de l'historiador David García Argilaga, autor del llibre «Ales Negres i Xampinyons. Bombardeigs i Refugis, Figueres 1936-1939», el qual ha facilitat materials i recursos al professorat per dinamitzar les visites.

En aquest sentit, s'ha arribat a un acord amb l'Ajuntament de Figueres per oferir aquestes visites gratuïtament als instituts de Figueres, en el marc del Pla Educatiu d'Entorn.

Per fer la visita, s'ha dissenyat un recorregut guiat, urbà, estructrurat en diverses parades comentades, on els participants, dividits en subgrups de no més de sis persones, han de llegir un text, comentar-lo i exposar-lo resumidament a la resta de companys.

La mateixa ciutat és l'escenari de la memòria sobre cinc eixos temàtics: víctimes; bombardejos; refugis; objectius, i retirada, explosió i exili. Al final de l'itinerari, es lliura un dossier a cada grup perquè puguin continuar treballant els continguts a l'institut.

Una bona oportunitat

Una bona oportunitat

Aquest desembre passat, es va posar en pràctica una activitat de mostra, dirigida per García Argilaga i adreçada als professors d'història. "Aquests espais ens donen una molt bona oportunitat de traslladar les aules als refugis", va comentar l'historiador al grup de docents.

De moment, aquestes visites s'han plantejat per a professorat i alumnat de Secundària, però la idea és ampliar-les per arribar a com més gent millor, principalment mestres i alumnes d'Educació Primària i famílies. S'ha creat un web específic amb informació sobre la proposta.