A Darnius, aquests dies han fet un salt en el temps. Els més grans han pogut recordar quan s’havien de fer ells mateixos el carbó i els més joves van comprovar una activitat que ja no es practica. Al costat del camp de futbol, Jaume Gispert, un veí darniuenc, que havia treballat de carboner, va apilar dues tones de llenya, sobretot d’alzina, amb l’objectiu de produir carbó vegetal.

La carbonera de Darnius, una iniciativa de la casa de turisme rural Can Massot, va cremar durant uns quants dies, essent una atracció per als veïns en aquestes festes nadalenques. S’ha concebut aquesta activitat com un reclam més per donar a conéixer aquesta zona de l’àrea de les Salines Bassegoda.

El mestre de cerimònies

“De carboneres, n’havia fet fa molts anys, però ara ja havia perdut la pràctica”, explicava Gispert, mentre encenia la carbonera, divendres passat al matí. Jaume Gispert és un dels exponents que encara queden en vida d’un ofici que s’havia portat molt el segle passat, quan al poble encara s’havia de transformar la matèria primera per fer carbó i escalfar-se.

Després de fer fumar la carbonera, els assistents a aquesta encesa de la carbonera van coure xuies i botifarres, aprofitant el caliu i tot aquest esmorzar el van remullar amb vi de la terra. D’aquesta manera, els darniuencs podien passar-se la fred d’aquests dies de finals de desembre.

Aquesta iniciativa de la carbonera es podria repetir a Darnius en propers anys si els veïns s’animen com una acció per recordar el passat.