El recent enderroc de l'antiga depuradora de marisc de Roses, ubicada a primera línia de mar a tocar el Far, ha permès desencallar la part del projecte de construcció del centre experimental d'elBulli que no s'ha pogut desenvolupar a cala Montjoi. L'espai de la depuradora ha generat una extensa esplanada lliure situada entre la platja dels Palangrers i la punta de la Ponzella, des de la qual es domina tot el paisatge de la badia de Roses. Un creuament d'interesos entre el famós cuiner, el Museu Guggenheim de Bilbao i el Ministeri de Medi Ambient ha desembocat en el projecte constructiu d'un nou Museu en un dels punts més emblemàtics de la Costa Brava.

L'Ajuntament d'aquesta localitat, en boca de la seva alcaldessa Montse Mindan, feia temps que reclamava l'enderroc de la factoria en desús per a poder rehabilitar els terrenys, propietat de l'Estat espanyol. Mindan havia expressat la seva voluntat "de poder restaurar aquesta part de costa i aprofitar el terreny rocós per a crear una zona de lleure amb piscines naturals d'aigua de mar". A principi de desembre, l'Alcaldessa va rebre la visita de Rudolph Percy, responsable de l'àrea d'expansió de la franquícia Guggenheim. Durant la trobada, aquest li va expressar la necessitat de trobar uns terrenys per a construir un museu emblemàtic "amb característiques semblants al de Bilbao" per tal de crear un pont de cultures entre l'Atlàntic i el Mediterrani, aprofitant l'empenta del Triangle Dalinià i de la creixent presència de creuers de luxe amb escales a Roses.

Aquell mateix dia, els tècnics municipals de Roses i els del ministeri de Medi Ambient, s'havien reunit per tractar sobre el futur dels terrenys de la Depuradora que acabaven de ser aplanats. Guggenheim, per la seva part, havia rebut una proposta de col·laboració de la Fundació elBulli per a compartir un espai de nova creació com a complement al centre de cala Montjoi. Finalment, en una reunió a quatre bandes celebrada el dia de Sant Esteve al castell de la Trinitat, es va decidir aprofondir en el projecte a partir d'aquest dijous, 28 de desembre.

Obert el 1997

El Museu Guggenheim de Bilbao (en basc Guggenheim Bilbao Museoa) és un museu d'art contemporani situat en aquesta ciutat del País Basc. Es tracta d'un dels diversos museus de la Fundació Solomon R. Guggenheim.

El museu va ser obert el 1997, ara fa vint anys, com a part d'un esforç de revitalització de la ciutat de Bilbao i la província de Biscaia portada a terme per les administracions públiques del País Basc. Gairebé des de la seva obertura el museu es va convertir en una important atracció turística atraient visitants de nombrosos països i constituint el símbol més important de la ciutat de Bilbao. "Als empordanesos i als rosincs ja els hi agradaria incrementar l'oferta turística de la comarca amb un centre d'aquestes característiques", ha declarat amb disimulada innocència Jorge Méndez, el portaveu d'aquesta operació.