L'equip de govern de Figueres ha tancat un acord per poder aprovar els pressupostos del 2018, cosa que permet a l'alcaldessa Marta Felip estalviar-se anar a una moció de confiança. Al ple extraordinari d'aquest vespre, el PDeCAT rebrà l'aval d'ERC i dels dos exregidors d'Unió per tirar endavant els comptes municipals. Tot i sumar 10 dels 21 vots, els pressupostos s'aprovaran perquè el regidor de Compromís, la del PPC i l'edil no adscrit Diego Borrego ja han anunciat que s'abstindrien. Els pressupostos per al 2018 pugen a 56,57 milions d'euros (MEUR), dels quals 5,2 es destinaran a inversions. Al costat de les obres del nou pavelló a l'Olivar Gran, l'alcaldessa ha destacat aquelles partides destinades a impulsar la cultura i la promoció turística a la ciutat. A més de les que ja s'havien anunciat, com la museïtzació de la Casa Natal de Salvador Dalí o la rehabilitació de l'antic Cinema La Vegas, l'acord per als pressupostos ha permès incorporar-ne una més: 200.000 euros que permetran comprar un pis on va viure el geni del surrealisme, amb l'objectiu de començar-hi a fer visites guiades.

L'ombra de la moció de confiança que planava damunt l'Ajuntament de Figueres s'ha dissipat. L'alcaldessa, Marta Felip, ha aconseguit lligar acords amb diferents grups (assegurant-se vots a favor i abstencions) que permetran aprovar inicialment els pressupostos per al 2018 al ple extraordinari que se celebrarà aquest vespre.

Amb les diferents modificacions que s'han incorporat, els comptes municipals pugen a 56.578.677,90 euros. És a dir, aproximadament mig milió més en relació a la proposta que el PDeCAT (que governa amb cinc regidors) va presentar a finals de novembre, i que ha servit de base per al debat amb els diferents grups.

En relació amb els d'aquest 2017, els pressupostos de Figueres baixen 3,18 MEUR. L'alcaldessa, però, ha volgut posar de relleu que aquest descens es deu, sobretot, a la davallada d'ingressos derivats de l'IBI i les taxes (que ja representen 2,5 MEUR menys). "Portem a aprovació un pressupost realista, molt ajustat a ingressos", ha dit Felip. L'alcaldessa també ha assegurat que aquest 2018 marca la tònica del què passarà en propers anys, en què els comptes es mouran "en nivells similars".

El 37%, per a serveis a les persones

L'alcaldessa de Figueres ha desglossat el pressupost en tres grans àrees. La més important, que puja a 21 MEUR i s'emporta fins al 47% del pastís, és la que es destina a Serveis Urbans. Aquí, per exemple, s'hi inclouen tant millores de carrers com també l'increment del 6% destinat a totes aquelles partides referides a neteja i recollida d'escombraries (que en global pugen a 5,2 MEUR).

En paral·lel, però, Marta Felip també ha volgut subratllat els 16 MEUR (37% del global) que es destinen a Serveis a les Persones, una de les "prioritats" que s'ha fixat l'equip de govern. La resta del pressupost fins arribar als 56,57 MEUR -és a dir, el 16% que queda- són totes aquelles partides que es refereixen al funcionament estructural de l'Ajuntament.

Dins d'aquestes, l'alcaldessa de Figueres ha volgut destacar que, durant el 2018, el capítol de personal s'incrementarà per poder incorporar vuit persones més en plantilla. Cinc seran tècnics de serveis socials i els altres tres, agents de la Guàrdia Urbana.

Urbanisme i Cultura

Les converses amb els diferents grups per tancar l'acord també s'han traduït en un increment de les inversions. Dels 4,6 MEUR que incloïa la proposta presentada inicialment pel PDeCAT, ara es passa a 5,2. Marta Felip ha subratllat que, sobretot, les inversions han prioritzat dues apostes: la millora urbana i l'impuls de la cultura i la promoció turística.

Dins el primer bloc s'hi inclouen, per exemple, els 1,1 MEUR que permetran acabar la rehabilitació del centre històric (un projecte inclòs al Pla de Barris), els 550.000 euros que es destinaran a asfaltatge de carrers i voreres o els 400.000 euros que es destinaran a subvencions per a la millora d'edificis a l'eix Sant Pau-centre. A més, Felip també ha avançat que aquest 2018 serà l'any en què ja començarà a prendre forma el nou pavelló esportiu a l'Olivar Gran (aquí, el pressupost hi destina 500.000 euros).

Pel què fa a millores culturals, l'alcaldessa ha posat de relleu els 200.000 euros per renovar el pati de butaques al Teatre El Jardí, els 220.000 per a la millora del Museu de l'Empordà o els 150.000 per a la recuperació de l'antic Cinema Las Vegas. "Prioritzem la cultura perquè, de retruc, això ens aporti més turistes a la ciutat", ha dit Felip, recordant que la partida que fins ara es destinava al Festival del Circ s'ha redirigit cap a d'altres projectes.

El pis on va viure Dalí

Els pressupostos de Figueres per al 2018 dediquen fins a 450.000 euros municipals en inversions vinculades amb el geni del surrealisme, que se subdivideixen en dues partides. La primera, de 250.000 euros, servirà per impulsar la rehabilitació de la Casa Natal de Salvador Dalí (una quantitat a la qual s'hi ha d'afegir mig milió d'euros més que aportaran Generalitat i Estat).

La segona, que s'ha incorporat ara fruit dels acords per tancar els pressupostos, permetrà comprar part de l'edifici on va viure el pintor (situat a la confluència de la plaça de la Palmera i els carrers Monturiol i Caamaño). En concret, l'Ajuntament destinarà 200.000 euros per adquirir un dels tres pisos -situat a la segona planta- on Salvador Dalí va fer-hi vida i hi va pintar algun dels seus quadres representatius.

"Es tracta d'un habitatge que, per si sol, explica el dia a dia de Dalí i on, a diferència de la Casa Natal, no cal fer-hi adequacions", ha concretat l'alcaldessa. "El consistori el compra a un particular i l'objectiu és que aquest pis s'integri dins el recorregut de visites guiades al voltant de la figura de l'artista", hi ha afegit Felip.

10 vots a favor i 3 abstencions

L'acord per aprovar els pressupostos per al 2018 permetrà que els comptes municipals rebin 10 vots a favor al ple extraordinari d'aquest vespre. Són els que sumen els regidors de l'equip de govern del PDeCAT (5), els d'ERC (3) i els dos exregidors d'Unió (2).

Tot i que l'aval dels comptes no superi la majoria -perquè a Figueres hi ha 21 regidors- els pressupostos tiraran endavant gràcies a l'abstenció del regidor de Compromís d'Esquerres, la del PPC i l'edil no adscrit Diego Borrego. Tots ells ja han fet saber a l'alcaldessa quin serà el sentit del seu vot, després d'haver negociat algunes propostes per als pressupostos.

Els altres tres grups restants, el PSC (que té 3 regidors), la CUP (3) i Cs (2) han anunciat a Marta Felip que votaran en contra dels comptes municipals per al 2018.

Alerta per la rebaixa de l'IBI

Durant la presentació de l'acord per als pressupostos, l'alcaldessa de Figueres també ha expressat el seu temor perquè les ordenances del 2019 incloguin una rebaixa de l'IBI del 5%. Aquesta és una proposta que l'oposició va forçar al ple, i que de moment s'ha aprovat inicialment.

Felip ha explicat que això suposaria deixar d'ingressar 798.670 euros, que invariablement repercutirien al pressupost per al 2019. Segons ha dit l'alcaldessa, aquest descens d'ingressos passaria factura a les subvencions a entitats i "condicionarien el futur" de la ciutat.