L'equip de govern de Figueres ha aconseguit aprovar el pressupost del 2018 amb majoria absoluta. Tot i que el PDeCAT es troba en clara minoria, amb tan sols cinc regidors dels 21 que té el ple, l'alcaldessa Marta Felip ha aconseguit que els comptes municipals rebessin fins a set vots a favor de l'oposició. Són els que sumen ERC, els dos exregidors d'Unió, la portaveu del PPC Maria Àngels Olmedo i l'edil no adscrit Diego Borrego. Tot i que aquests dos últims inicialment havien anunciat que s'abstindrien, al final han canviat el seu sentit de vot i han avalat el pressupost. L'alcaldessa ha agraït "l'esforç" dels diferents grups amb els quals s'han pogut tancar acords, "malgrat que amb alguns hi ha posicions polítiques antagòniques", i ha subratllat el suport que han donat al PDeCAT per permetre "fer avançar la ciutat". El pressupost de Figueres per al 2018 puja a 56,57 milions d'euros (MEUR), dels quals 5,2 es destinen a inversions.

D'anunciar que si no s'aprovaven se sotmetria a una qüestió de confiança a aconseguir una àmplia majoria. L'estratègia dels pactes li ha funcionat a l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i ha permès que el pressupost per al 2018 s'hagi aprovat inicialment sumant fins a 12 vots a favor. Als cinc de l'equip de govern del PDeCAT s'hi han afegit els tres d'ERC, el del PPC i els dels regidors no adscrits Núria Galimany, Manuel Toro i Diego Borrego.

Marta Felip els ha volgut agrair a tots ells que hagin anteposat "el realisme" i el sentit de ciutat per damunt de les ideologies. "Justament, la diversitat de Figueres i la fragmentació que hi ha al ple municipal ens obliguen a recollir aportacions de tothom; però això, posicions polítiques antagòniques, en aquest cas, sumen per afavorir que la ciutat avanci", ha subratllat l'alcaldessa.

Precisament, la portaveu d'ERC, Agnès Lladó, ha insistit també en aquesta idea durant la seva intervenció. Lladó ha admès que el pressupost per al 2018 no és el que els republicans haurien fet si governessin, però també ha volgut deixar clar que el seu "sí" és un vot a favor "dels figuerencs", perquè la ciutat "no quedi aturada".

A més, al mateix ple extraordinari, ERC ha aconseguit tirar endavant dues esmenes als comptes municipals. La primera permetrà destinar 25.000 euros per impulsar uns pressupostos participatius exclusius per als joves, i la segona servirà per redactar el projecte perquè la ciutat disposi d'una oficina local de formació i innovació.

Els dos exregidors d'Unió, Núria Galimany i Manuel Toro, han subratllat que el pacte que han subscrit amb el PDeCAT per als pressupostos també té al darrere "un acord ètic a favor de la bona governança" de la ciutat. Entre d'altres, Toro ha desgranat que aquest "full de ruta" inclou impulsar pactes de ciutat en matèria d'educació o per combatre la pobresa, i tirar endavant "projectes estratègics" com un viver destinat a emprenedors.

Un 'Sí' a darrera hora

Tot i que tant la regidora del PPC com l'edil no adscrit Diego Borrego havien anunciat que s'abstindrien, a darrera hora han modificat el sentit del seu vot. Tots dos han acabat donant suport als pressupostos, destacant que el PDeCAT s'hagi avingut a incloure-hi algunes de les seves propostes.

Borrego ho ha exemplificat amb actuacions urbanístiques com la partida que permetrà eixamplar voreres al carrer Migdia. Maria Àngels Olmedo, per la seva banda, ha esmentat les millores que es faran a l'aparcament de l'esplanada del Castell de Sant Ferran o el nou "bus llançadora" que enllaçarà el Museu Dalí amb la fortalesa militar.

"Política continuista"

El suport als pressupostos, però, no ha estat unànime a tota l'oposició. Tant la CUP com el PSC i Cs hi han votat en contra. La portaveu dels cupaires, Natàlia Sánchez, ha lamentat que la partida destinada a Serveis a les Persones, que suma 16 MEUR, es mantingui invariable d'un any a l'altre.

"Quan Figueres és un dels deu municipis catalans que té més risc d'exclusió social, que s'aposti per la congelació ens sembla impensable; per això, no podem avalar aquesta política continuista", ha dit. De totes maneres, Sánchez tampoc ha tancat la porta a modificar el vot quan els comptes municipals s'aprovin de manera definitiva, si l'equip de govern s'avé a negociar millores en aquestes partides.

Qui sí que s'ha situat a les antípodes del PDeCAT ha estat el socialista Pere Casellas. Durant la seva intervenció, Casellas ha dit que no havia vist "un interès clar" del govern per pactar amb ells els pressupostos. Sobretot, després que ara fa gairebé un any, el pacte que tenien PSC i PDeCAT arribés a fi.

"Parlar amb nosaltres hauria reflectit una mica l'actitud dialogant que ens van dir que volien tenir quan el govern es va desfer", li ha criticat al PDeCAT. Pere Casellas també ha dit que, tot i que estan d'acord amb les inversions, ells les haurien prioritzades diferent. I sobretot, allò que haurien prioritzat seria la connexió de la ciutat amb l'estació del TAV, per relligar el sector oest de Figueres amb el centre.

Per la seva banda, el portaveu de Cs, Héctor Amelló, ha fet una esmena a la totalitat dels pressupostos. Amelló ha dit que els comptes per al 2018 arriben després "d'un panorama de promeses incomplertes" per part de l'equip de govern i ha lamentat que el comptes municipals no incloguin "un pla integral per al barri de Sant Joan i tota la zona oest de la ciutat". Per últim el portaveu de la formació taronja també ha criticat que, durant aquest any, el PDeCAT hagi fet servir l'Ajuntament com a plataforma "per expressar la seva ideologia" -en referència al procés- i que hagi "menystingut" molts figuerencs.

Compromís d'Esquerres s'absté

Per últim, el regidor de Compromís d'Esquerres, Òscar Vergés, s'ha abstingut. Vergés ho ha justificat dient que no volia "obstaculitzar" la ciutat perquè aquest 2017 "ja ha estat un any perdut". Però també ha dit que, per altra banda, ha trobat a faltar "manca d'informació" en alguns punts del pressupost, com ara la voluntat per impulsar una tarifació social (que afavoreixi els més desafavorits).

El pressupost de Figueres per al 2018 s'ha aprovat inicialment per dotze vots a favor, set en contra (perquè el regidor socialista Cesar Barrenechea no ha assistit al ple) i una abstenció.