L'Escola Pública Caritat Serinyana té un recorregut que reflecteix els canvis de la societat cadaquesenca al llarg de tot un segle. La institució educativa commemora el centenari tot retrobant el passat, però alhora impregnant el present de tota la seva història. Tant el curs anterior com l'actual, l'aniversari s'ha treballat a les aules amb diferents propostes, que culminen amb una exposició que s'ha muntat a la Societat l'Amistat, titulada Cent anys fent escola, i amb la publicació d'un llibre que veurà la llum abans de les festes de Nadal.

Els mèrits arquitectònics d'aquesta escola, amb un edifici original d'estil modernista i la seva posterior ampliació, han donat com a resultat una de les construccions més emblemàtiques de Cadaqués. Fa cent anys, el 29 d'agost del 1917, es feia el lliurament oficial de la bonica obra dissenyada per l'arquitecte Antoni Farrés. Es va construir gràcies a l'aportació econòmica de Frederic Rahola i Trèmols, que va dedicar l'escola a la memòria de la seva esposa, Caritat Serinyana, una dona que va ser molt conscient de la importància cabdal de l'educació dels infants.

La voluntat de Caritat Serinyana va ser que les nenes de Cadaqués poguessin tenir una escola ben condicionada i equipada. Ella sabia que la mestra de l'època, doña Maria Pérez Ibarz, s'havia queixat a l'Ajuntament que el local on s'impartien les classes no reunien les condicions higièniques i de ventilació mínimes i que calia un nou espai.

Caritat Serinyana, braç a braç amb la seva família i amb l'Ajuntament, va lluitar per aconseguir l'esperada escola nova. Tristament, ella havia mort quan es va fer la inauguració del majestuós edifici a la zona del Sol de l'Engirol.

L'escola va ser primer de nenes i el 1968 es va convertir en mixta. Un passeig per l'exposició Cent anys fent escola permet descobrir al visitant com ha estat la infantesa de diverses generacions de cadaquesencs. De fet, la mostra és un punt de trobada i de record de moments de mestres i alumnes que al llarg de deu dècades han tingut en comú l'escola.

La mostra recull materials històrics i contemporanis cedits per antics i actuals alumnes i mestres. Des que els alumnes de cicle superior van fer una crida a la cessió de materials a través dels micròfons de Ràdio Cap de Creus, moltes persones han fet possible dotar de contingut l'exposició. "La resposta ha estat molt bona i, allà on crèiem que faltava algun material per completar alguna de les etapes històriques de l'escola, ens hem mogut per anar a buscar persones que sabíem que havien estat alumnes de les primeres etapes", ha explicat la directora, Carme Salas, la qual, juntament amb tots els mestres del Caritat Serinyana, ha vetllat perquè el llegat del centre pervisqui en el temps.

Una harmonia entre èpoques

Una harmonia entre èpoques

Imatges projectades sobre una paret simbolitzen que l'Escola Caritat Serinyana està preparada tecnològicament per començar el seu segon segle de vida. Són fotografies que harmonitzen amb els elements del passat que componen l'exposició, que estarà instal·lada a la Sala Llarga de la Societat l'Amistat (Casino) fins després de les vacances escolars nadalenques. El pròxim objectiu de l'aniversari és la publicació d'un llibre, que representa com és l'escola en l'actualitat. És un àlbum que conté textos de l'alumnat de Primària d'aquest curs i del curs passat i il·lustracions fetes pels nens i nenes d'Infantil.

ENTREVISTA: "Hem procurat que tothom se senti molt seva la commemoració"

ENTREVISTA: "Hem procurat que tothom se senti molt seva la commemoració"Carme Salas és la directora de l'Escola Caritat Serinyana i, a més de ser-ne mestra, també va ser alumna del centre. Igual que Nora Vehí, la cap d'estudis, que curiosament va ser alumna de Carme Salas. L'escola compta actualment amb una plantilla de vint mestres i una matrícula de 206 alumnes.

El centenari de l'escola ha implicat molta gent?

Molta. Hem procurat que tothom se senti molt seva aquesta commemoració, no només els mestres i els alumnes, sinó també el poble. Creiem que l'escola crea un vincle entre tots.

Com s'ha preparat l'escola per a l'aniversari?

Des del gener passat, s'estan fent actuacions de millora a l'edifici de l'escola, tant a l'exterior com a l'interior. Aquest estiu s'ha estat pintant i arreglant per deixar-lo a punt per al centenari.

Quan va començar la commemoració?

El primer acte, el 29 d'agost, vam aplegar tota la comunitat educativa per presentar les actuacions que havia preparat l'escola per al primer trimestre del curs.

Era estiu, hi van assistir alumnes?

No, van venir representants de l'Ampa, docents de l'institut i de la llar d'infants, mestres i antics professors. Als alumnes els vam fer participar molt activament el 28 d'octubre, en la jornada de portes obertes que vam celebrar perquè tothom pogués visitar l'escola.

Quin va ser el seu paper?

Els nens i les nenes del Cicle Superior van portar a terme un projecte per fer de guies per explicar la història de l'escola. Es van engalanar els passadissos amb una exposició dedicada a la tardor. Va ser una jornada molt festiva. Es van convidar les corals del poble i es va fer un espectacle de màgia.

Com s'ha confegit l'exposició commemorativa?

"Cent anys fent escola" és un recor regut per la història del centre que recopila imatges i materials de les diferents etapes, en què el present també té una rellevància important.