Àngels Yécora Gallastegui (Saragossa, 1967) és una de les impulsores de l'ACDIC (Associació Catalana per a la Divulgació Científica), una entitat que va sorgir en el si dels participants de la primera edició de «Science Needs You!», amb el suport de l'Institut d'Estudis Catalans.

Ara mateix, ja està a punt la programació de la segona edició d'aquest esdeveniment, que se celebra el 24, el 26 i el 28 d'octubre a Figueres i també a Albanyà i es titula Les fronteres de la Biomedicina. Per a ella, «Science Needs You!» és una magnífica oportunitat per gaudir d'una experiència que uneix el coneixement i el divertiment.

"«Science Needs You!» ens dona la possibilitat de comprendre en primera persona quines són les lluites i inquietuds dels científics que avui en dia treballen per millorar la nostra qualitat de vida i la nostra esperança de vida, també", afirma Àngels Yécora, la qual destaca que, participant en aquest esdeveniment "podem plantejar-nos els límits ètics de la innovació biotecnolò- gica i podem entendre estèticament, en una interpretació artística, que ciència, art i humanitats no són sinó punts de vista d'una mateixa realitat". Els interessats en assistir-hi, ja es poden inscriure.

La filosofia de l'empresa

La filosofia de l'empresa

La vida professional d'Àngels Yécora gira entorn del món de la gestió de la Propietat Industrial i Intel·lectual. Exerceix d'agent de Patents i Marques des del 1995, i va crear la seva pròpia empresa el 2001. Curiosament, es va llicenciar en Filosofia pura a la Universitat de Barcelona (títol que aleshores era Filosofia i Ciències de l'Educació) i, posteriorment, va estudiar a ESADE Administració i Direcció d'Empreses (va obtenir el títol de MBA amb una especialització afegida en Comerç Internacional).

Quan li pregunto com aplica els seus coneixements de filosofia en la seva empresa, és contundent en la resposta: "És una idea absurda pensar que tots els coneixements han de tenir una utilitat directa. Aquest punt de vista estret ha fet que s'hagin pres decisions clarament errò- nies, com ara eliminar la filosofia o les llengües clàssiques dels programes d'estudis."

En aquest sentit, ella ens explica que la seva formació inicial en filosofia li ha permès exercir un pensament crític i també pensar més fàcilment en realitats abstractes com són, per exemple, les invencions i els nous mètodes aplicats al món de l'empresa.

«L'últim crit» en investigació

«L'últim crit» en investigació

Àngels Yécora s'interessa per la divulgació científica partint de la premissa que "l'explicació de les invencions tècniques i de la innovació i la creativitat a les empreses estan directament relacionades amb la ciència, ja que sense aquesta no hi ha innovació tecnològica".

Per a ella, els esdeveniments de divulgació científica tenen un gran potencial quan van de la mà de l'art i d'altres disciplines del coneixement. I és per això que es va crear «Science Needs You!». "Hi ha un públic interessat per la ciència i per saber què s'està coent internacionalment en els seus diferents àmbits. De la mateixa manera que interessa la moda, també interessa l'últim crit en la investigació científica i les seves implicacions", afirma.

«Science Needs You!» es va concebre a Figueres, una ciutat que, segons la seva opinió, "no pot renunciar a la seva tradició innovadora que ja des de mitjans del segle XIX va donar inventors, com Narcís Monturiol, o artistes com Salvador Dalí, entre altres". "La nostra posició fronterera ha ajudat històricament al fet que exercíssim de porta d'entrada de les noves idees i és bo que continuï sent així", valora.Sense ànim de lucre

Sense ànim de lucre

Àngels Yécora ha col·laborat, amb càrrecs directius, en entitats sense ànim de lucre amb la finalitat de promoure la divulgació científica, com l'AECC-Catalunya contra el càncer, i també en entitats que fomenten l'organització d'activitats culturals i socials, com ara l'Associació d'Empordanesos a Barcelona.