20.30 h Els col·legis electorals comencen el recompte mentre protegeixen urnes amb concentracions

Els col·legis electorals han començat fa uns minuts el recompte de vots en el referèndum de l'1-O. Mentrestant, a carrers i places continuen les mobilitzacions i concentracions per protegir les urnes d'un possible confiscació de la policia espanyola o la Guàrdia Civil. Hores abans, a diversos municipis de tot Catalunya els responsables de les meses electorals han pres la decisió de tancar les portes abans d'hora per protegir els vots que s'han emès fins a aquesta hora. En paral·lel, s'ha decidit concentrar el vot en menys seus perquè la gent que encara no hagués pogut votar pogués fer-ho. En aquests moments, encara hi ha col·legis electorals on hi ha cua per votar. A través de les xarxes socials, s'ha pogut veure com els Mossos requisaven urnes després de fer el recompte.

Les xarxes de comunicació internes de les meses electorals i dels voluntaris que han treballat per aconseguir que la gent pogués votar han funcionat a màxima capacitat durant tot el dia, i ara ho continuen fent perquè tot i concentrar el vot en menys seus, la gent no marxi dels col·legis tancats per continuar protegint-les de càrregues policials eventuals.

El Govern de la Generalitat calcula que més de tres milions de ciutadans s'han mobilitzat pels carrers de Catalunya aquest diumenge, 1 d'octubre, segons han indicat a l'ACN fonts de l'executiu, a l'espera de saber quants han pogut exercir el dret a vot amb el recompte final que s'està fent als col·legis electorals. Per a l'executiu, la diferència entre la mobilització als carrers i la participació efectiva a les urnes serà "clarament imputable a la repressió de l'Estat", ja que consideren que hi ha "moltíssima gent" que no ha pogut exercir el seu dret a vot perquè ho ha impedit la intervenció policial.

20.05 h Tanquen els col·legis electorals

Tots els col·legis electorals de l'Alt empordà, 114, han obert aquest diumenge. Alguns han començar a tancar a partir de les 6 de la tarda i a les 8, s'han tancat els darrers al crit d'"Hem votat" i amb el cant d'"Els Segadors".

19.30 h Tothom a l'Institut Ramon Muntaner de Figueres

A la capital de l'Alt Empordà s'ha decidit tancar la majoria de col·legis electorals que tenia repartits per la ciutat i centralitzar les votacions de l'1-O a l'Institut Ramon Muntaner, que ha passat a ser la seu central juntament amb dos punts de votació més que no han acabat tancant. S'ha decidit després que alguns col·legis cèntrics, com ara el situat a l'escola Sant Pau, optessin per aturar l'activitat davant la possibilitat que la Guàrdia Civil entrés al recinte i s'emportés les urnes. Seguidament s'ha anat a donar suport als concentrats al col·legi situat a la Fundació Clerch i Nicolau. A dos quarts de cinc, però, s'ha donat l'ordre de tancar-lo també. Els assistents s'han dirigit a l'institut Ramon Muntaner amb crits de 'votarem' i amb clavells vermells a les mans. A les cinc de la tarda hi havia unes 400 persones a l'exterior, mentre la cua per votar continua.

A banda de Figueres, altres pobles petits de l'Alt Empordà han decidit tancar els punts de votació per evitar que la policia s'emporti les urnes. És el cas de Portbou, Agullana i Borrassà. A d'altres indrets, com ara a Siurana hi ha hagut una càrrega policial. Segons ha explicat l'alcalde, Jordi Soto, a dos quarts de quatre la Guàrdia Civil s'ha presentat fins a l'Ajuntament amb una trentena d'agents de paisà on estaven fent un dinar popular. Hi havia unes seixanta persones entaulades a l'entrada per barrar el pas del punt de votació. Els agents han carregat contra els assistents, han accedit a l'edifici però han marxat sense haver trobat les urnes.

Aquest municipi s'afegeix al de Garrigàs on aquest matí, a quarts de deu, la Guàrdia Civil també han carregat contra els assistents que hi havia a fora, provocant tres ferits lleus. En aquest cas, però, sí que s'han endut l'urna.

"La participació és altíssima malgrat les dificultats"

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha fet una valoració de com ha transcorregut la jornada. Quan encara falta una hora i mitja per finalitzar les votacions, Felip preveu que els resultats demostraran que hi ha hagut una "alta participació" malgrat les dificultats i les actuacions policials que hi ha hagut a la comarca i a la resta de punts del país. En aquest sentit, ha detallat que els 21 col·legis han pogut obrir amb normalitat gràcies a les desenes de persones que s'han concentrat davant per evitar que els cossos policials poguessin impedir-ho. També hi ha hagut problemes amb la connexió però poc a poc s'ha solucionat i al llarg de la jornada s'ha votat sense problemes.

Les imatges de la càrrega policial a Garrigàs, però, ha preocupat i molt, segons ha admès la mateixa alcaldessa, que ho ha definit com a "esfereïdores". "Ho hem viscut amb molta preocupació, ràbia i angúnia perquè pensàvem que es podia reproduir a la resta de municipis de l'Alt Empordà, com ha passat també a Siurana a la tarda. Una por que encara no tenen dissipada ja que encara queden dues hores per tancar els col·legis. "No sé per què s'han recreat en pobles petits, els enviem tot el suport sobretot a Garrigàs perquè sabem que estan molt tocats", ha afegit, tot admetent que tot feia pensar que si havien d'actuar ho farien a la capital, que és on hi ha més població.

Tres col·legis oberts

A primera hora de la tarda i davant l'anunci de tancament de col·legis, s'havia informat que només deixaven obert el col·legi situat a l'Institut Ramon Muntaner. Finalment, però, aquest continua essent la seu central però s'han pogut mantenir oberts els col·legis situats a l'arxiu municipal-antiga biblioteca- i el local de Sant Pere. També s'ha pogut reobrir el de Vilatenim però a mitja tarda també s'ha tancat. L'alcaldessa ha explicat que les urnes dels col·legis on ja no es pot votar estan totalment protegides i a punt per al recompte.

Sigui quin sigui el resultat, ha afegit Felip, "hi ha tristesa i emoció per haver pogut votar però demà comença una nova etapa". L'alcaldessa espera que la comunitat internacional escolti la veu de Catalunya per la manera com s'ha actuat policialment.

Felip ha fet les declaracions a l'institut Ramon Muntaner, on les cues per votar s'han mantingut tota la tarda amb les persones esperant pacientment al claustre fent fila. És un dels col·legis més grans que hi havia a la ciutat. Com que ha passat a ser la seu central, s'han obert dues aules més per votar i s'ha passat de dues urnes a cinc.

18.00 h En espera del recompte, a Bàscara ha votat un 60% del cens

L'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, ha comparegut davant dels veïns a la plaça del poble per informar-los que s'havia tancat el col·legi i que, en espera de fer el recompte oficial, es calcula que han passat per l'urna un 60% de les persones que formen el cens. També ha dit que una seixantena de veïns i veïnes d'altres municipis que s'han trobat que en els seus col·legis no podien votar s'han desplaçat a Bàscara per exercir aquest dret democràtic.

17.30 h Comunicat del Departament de Salut en relació a persones ferides en l'1-O

El Departament de Salut de la Generalitat informa que, en relació a les càrregues dels cossos policials ocorregudes durant la jornada del referèndum de l'1 d´octubre a Catalunya, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), els centres d'atenció continuada i els hospitals han atès un total de 465 persones. Dos dels ferits que es troben en estat més greu estan als hospitals de Sant Pau i Vall d´Hebron.

Els 465 ferits han estat atesos a les regions sanitàries següents:

216 a la Regió Sanitària Barcelona

80 a la Regió Sanitària Girona

64 a la Regió Sanitària Lleida

53 a la Regió Sanitària Terres de l'Ebre

27 a la Regió Sanitària Catalunya Central

25 a la Regió Sanitària Camp de Tarragona

16.48 h. Borrassà, un dels pobles que tanca el col·legi

A pocs minuts de les 5 de la tarda, alguns col·legis electorals comencen a plegar veles, en veure que l'activitat es pot donar per tancada. És el cas de Borrassà, on ja s'ha recollit l'urna i s'ha desmuntat la mesa. Borrassà, precisament, és un dels municipis de l'Alt Empordà que ha viscut la jornada en un ambient de festivitat, amb esmorzar popular dolç a primera hora i esmorzar salat a mig matí, música i dinar popular.

A aquesta mateixa hora, Portbou i Cantallops també han tancat portes, i la ciutat de Figueres, segons informa públicament l'alcaldessa Marta Felip manté oberts a les 17.00 hores Arxiu Municipal, Sant Pere, Vilatenim i Institut Ramon Muntaner. La resta de col·legis electorals han tancat.

Es comencen a fer recomptes de vots.

16.30 h Raül Romeva ha titllat l'actuació de la policia espanyola de "criminal"

Els consellers de la Generalitat Jordi Turull i Raül Romeva han comparegut a la tarda davant dels mitjans i han fet una breu valoració de les imatges que s'han vist durant aquest matí a tota Catalunya. "En aquests moments, hi ha 337 persones ferides i contusionades arran de la violència policial de l'Estat espanyol. Hi ha algun ferit greu. Això és molt greu i és un fet inaudit en una democràcia", han explicat.

En aquest sentit, Turull ha expressat "tot el nostre suport i solidaritat a les persones que ha rebut ferides o contusions i amb els seus familiars i amics" i els ha instat a "anar a un centre mèdic, demanar un certificat mèdic i presentar una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra". El conseller ha recordat a la Policia Nacional que "les pilotes de goma estan prohibides a Catalunya. I per tant, la policia espanyola està cometent una il·legalitat més".

El conseller també ha denunciat l'agressió a la conseller d'Ensenyament, Clara Ponsatí, i ha lamentat que "en cap govern europeu, els seus ministres són agredits per la policia. L'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no respon a les diligències de proporcionalitat ni a cap criteri policial; sinó que estem veient que l'actuació respon el ´a por ellos' amb una intervenció que l'únic que vol és fer mal a la gent". Per aquest fet, "el Govern de Catalunya responsabilitza el president Rajoy i el seu Ministre de l'Interior, pels gravíssim fets que estan passant a Catalunya". El portaveu ha afegit que "si haguessin permès el vot, encara que no haguessin volgut negociar res més, no estaríem parlant de ferits ni de contusionats".

Tot i les actuacions policials, el conseller Turull ha assegurat que "al 96% dels col·legis electorals s'està votant" i ha insistit que "la millor resposta a aquesta violència d'Estat és exercir el dret a vot. I que ho facin de manera tranquil·la, serena i pacífica".

D'altra banda, el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha titllat l'actuació de la policia espanyola de "criminal" i ha assegurat que "hi ha una evidència clara que hi ha una constant vulneració de drets fonamentals en un estat de la UE contra ciutadans europeus". Per aquest motiu, el conseller ha anunciat que "iniciarem els tràmits oportuns per activar els mecanismes de prevenció i de sanció previstos a l'Article 7 del Tractat de la UE per denunciar l'actuació de l'Estat espanyol. Creiem que l'actuació del Govern espanyol està posant en risc la imatge de la UE com a garant de la democràcia i el respecte dels drets humans".

Romeva ha recordat que l'Article 2 del Tractat de la UE "estableix el que fa referència a la dignitat humana, la democràcia, la igualtat, l'estat de dret, el respecte als drets humans. I això inclou les minories nacionals. Cal garantir que tots els actors de la UE han de fer valer aquests valors". El conseller també ha posat com exemple "la resposta exemplar de la ciutadania. Pacífica, democràtica i coherent amb el tarannà d'aquests anys de demanda pacífica per exercir el dret a vot". I en la mateixa línia, ha agraït la mostra de solidaritat i suport rebudes. El conseller Romeva també ha recordat que hi ha un centenar d'observadors internacionals a Catalunya i que faran un informe dels esdeveniments al final de la jornada.

16.30 h. El Sindicat d'Estudiants convoca una vaga pel 3-O

El Sindicat d'Estudiants ha convocat una vaga general pel dimecres 3 d'octubre per denunciar "la repressió policial a Catalunya". A través d'un comunicat difós aquest diumenge, l'organització ha fet una crida als joves a sortir als carrers a Catalunya per resistir aquesta ofensiva, que ha qualificat de "franquista", i a "demostrar que som milions els que no acceptem que es vulnerin els nostres drets democràtics". A més, també ha demanat als nois i noies de la resta de l'Estat que mostrin la seva solidaritat amb el poble català. El sindicat estudiantil ha subratllat que aquest 1 d'octubre centenars de milers de persones han "decidit resistir pacíficament i garantir que es pugui portar a la pràctica la votació".

El Sindicat d'estudiants ha assegurat que "l'actuació del Govern del PP a Catalunya és la pròpia d'una autèntica força d'ocupació enfrontada al conjunt de la població". Per aquesta raó, ha fet una crida a la joventut estudiantil de tot l'Estat a "organitzar accions de suport a la joventut i el poble de Catalunya el 3 d'octubre, amb aturades, assemblees i concentracions" per mostrar la seva "repulsa a la repressió policial i el suport als drets democràtics de Catalunya davant de l'ofensiva franquista del govern del PP".

A més, ha reclamat a CCOO i a la UGT a "pronunciar-se ja, condemnant l'actuació policial i convocant també la vaga general del 3 d'octubre". "No valen més excuses! No podem permetre que ens facin retrocedir 40 anys", ha reblat el sindicat. Per l'organització, "una vaga general que paralitzi el conjunt de Catalunya, al costat de manifestacions i concentracions de solidaritat al conjunt de l'Estat, és el camí per acabar amb aquest Govern franquista del PP i aconseguir la dimissió de Rajoy".

Paral·lelament, el Sindicat d'Estudiants ha fet una crida a totes les organitzacions d'esquerres, Podem, Esquerra Unida, ERC, la CUP, als sindicats i moviments socials, a organitzar la resistència activa contra aquesta ofensiva antidemocràtica del PP i de l'aparell de l'Estat.

Des de les 15.30 h. Noves estratègies per mantenir la jornada electoral activa

Els voluntaris que lideren el procés de votacions busquen fórmules, durant la tarda, per facilitar que la gent tingui accés a les urnes de forma dissimulada per despistar les forces de l'ordre. En algun municipi es tanquen col·legis a estones o s'amaguen les urnes, perquè tothom tem l'arribada contundent dels cossos policials estatals. Mentrestant, els altempordanesos van votant.

16.00 h L'Alt Empordà vota amb normalitat amb l'excepció de Garrigàs on hi ha hagut una càrrega policial

Les votacions del referèndum s'estan fent amb normalitat a pràcticament tot l'Alt Empordà en el que va de jornada. La ciutat de Figueres té els 20 col·legis electorals oberts i només un s'ha tancat, el que hi havia a Viladamat, per la falta de concentrats i per evitar que se'ls emportessin les urnes.

El fet més destacat ha tingut lloc a primera hora a Garrigàs, on la Guàrdia Civil ha carregat contra la seixantena de persones que hi havia a fora. Tres persones han hagut de rebre assistència mèdica allà mateix per contusions i rascades. També se'ls han endut les urnes. L'alcaldessa del municipi ha lamentat que no l'hagin deixat parlar amb la persona responsable i a hores d'ara encara no entenen per què un dispositiu d'uns quaranta agents s'ha desplaçat a aquest poble de 450 habitants. "Anaven a allò que anaven; ho han fet amb força, sense ordre judicial i sense donar explicacions.", ha afegit l'alcaldessa, Pilar Bosch. Al cap d'una estona, el conseller d'Empresa, Santi Vila, els ha visitat per donar-los suport i conèixer els fets. On també s'han endut les urnes, ha estat a Sant Miquel de Fluvià per part de la Guàrdia Civil.

Alguns pobles de la comarca com Viladamat o l'Escala s'estan atrinxerant als col·legis electorals a l'espera que la Guàrdia Civil entri per intentar confiscar les urnes com ha fet en altres municipis com Garrigàs o Siurana.

15.50 h Viladamat s'atrinxera al col·legi

Els responsebles del col·legi electoral de Viladamat ha protegit l'entrada del col·legi electoral davant la possible arribada de les forces de seguretat per retirar les urnes i les paperetes.

15.30 Imatges de les hores prèvies a l'obertura dels col·legis i de les mobilitzacions a l'Alt Empordà

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

L´1-O a l´Alt Empordà

Veure Galeria

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

16.00 h L'Alt Empordà vota amb normalitat amb l'excepció de Garrigàs on hi ha hagut una càrrega policial

Les votacions del referèndum s'estan fent amb normalitat a pràcticament tot l'Alt Empordà en el que va de jornada. La ciutat de Figueres té els 20 col·legis electorals oberts i només un s'ha tancat, el que hi havia a Viladamat, per la falta de concentrats i per evitar que se'ls emportessin les urnes.

El fet més destacat ha tingut lloc a primera hora a Garrigàs, on la Guàrdia Civil ha carregat contra la seixantena de persones que hi havia a fora. Tres persones han hagut de rebre assistència mèdica allà mateix per contusions i rascades. També se'ls han endut les urnes. L'alcaldessa del municipi ha lamentat que no l'hagin deixat parlar amb la persona responsable i a hores d'ara encara no entenen per què un dispositiu d'uns quaranta agents s'ha desplaçat a aquest poble de 450 habitants. "Anaven a allò que anaven; ho han fet amb força, sense ordre judicial i sense donar explicacions.", ha afegit l'alcaldessa, Pilar Bosch. Al cap d'una estona, el conseller d'Empresa, Santi Vila, els ha visitat per donar-los suport i conèixer els fets. On també s'han endut les urnes, ha estat a Sant Miquel de Fluvià per part de la Guàrdia Civil.

Alguns pobles de la comarca com Viladamat o l'Escala s'estan atrinxerant als col·legis electorals a l'espera que la Guàrdia Civil entri per intentar confiscar les urnes com ha fet en altres municipis com Garrigàs o Siurana.

15.50 h Viladamat s'atrinxera al col·legi

Els responsebles del col·legi electoral de Viladamat ha protegit l'entrada del col·legi electoral davant la possible arribada de les forces de seguretat per retirar les urnes i les paperetes.

15.30 Imatges de les hores prèvies a l'obertura dels col·legis i de les mobilitzacions a l'Alt Empordà

{C}{C}{C}{C}{C}

77

L'1-O a l'Alt Empordà

15.05 h 337 ferits o contusionats per les càrregues de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola

Les càrregues de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola per impedir el referèndum han provocat almenys 337 ferits o contusionats, segons ha assegurat el portaveu del Govern, Jordi Turull, que ha afegit que en algun cas les ferides són greus. Turull ha qualificat aquests fets de "gravíssims i inaudits", ha mostrat "el suport i la solidaritat" del Govern als ferits i als seus familiars, i els ha demanat que vagin a un centre mèdic per demanar un certificat i presentin una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra. Un dels ferits està ingressat a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona per l'impacte d'una pilota de goma a un ull i està sent intervingut quirúrgicament. Turull ha recordat als cossos estatals que el Parlament va aprovar la supressió de les pilotes de goma i els ha demanat que "siguin conseqüents amb aquesta decisió".

14.05 h Demanen suport per mantenir els col·legis electorals oberts

Entitats sobiranistes han reclamat, a través de les xarxes socials, suport de la ciutadania per mantenir les meses electorals obertes a l'hora de dinar.

12.30 h Puigdemont: "La violència injustificada de l'Estat espanyol l'avergonyirà per sempre"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha exercit aquest matí el seu dret a vot al municipi de Cornellà de Terri, després que la Guàrdia Civil hagi entrat per la força en el poliesportiu municipal de Sant Julià de Ramis i hagi requisat les urnes.

El cap del Govern, en declaracions posteriors als mitjans de comunicació, ha denunciat aquesta utilització de la força contra els ciutadans, i ha assegurat que "l'ús injustificat, irracional i irresponsable de la violència per part de l'Estat espanyol no només no atura el desig dels catalans de poder votar pacíficament, democràticament, sinó que avui queda encara més clar als ulls dels que encara tenien dubtes i a ulls del món, el que ens estem jugant en jornades com la d'avui"."

"Violència, porres, bales de goma, agressions indiscriminades contra gent que pacíficament s'havia concentrat per protegir urnes, paperetes i col·legis electorals és el que hem vist", ha dit. I ha continuat "crec que avui està tot dit. La imatge exterior de l'Estat espanyol ha continuat empitjorant i avui ha arribat a unes quotes de vergonya que l'acompanyaran per sempre " .

I ha subratllat "avui la imatge de dignitat, coratge i valentia de tanta gent anònima que aquestes hores està fent cua, que està vencent la por i les intimidacions també ens acompanyarà per sempre". "Jo vull agrair a l'alcalde de Sant Julià, a tots els veïns i veïnes que avui amb molta dignitat han estat testimonis de la brutalitat policial absolutament injustificada que avergonyirà per sempre aquells que l'estiguin justificant", ha reblat.

11.30 h Els llersencs ocupen el carrer malgrat la incidència informàtica

Els llersencs que durant la nit han custodiat el col·legi electoral i tots aquells que els han donat suport aquest matí, ciutadans que es compten per desenes, no es mouen del carrer malgrat que es troben que ja no es pot votar, perquè el sistema informàtic els ho impedeix. A les 9 del matí, la cua de gent era llarguíssima.

11.20 h El conseller Turull demana serenitat i vol la dimissió de Millo

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha comparegut aquest matí per demanar a la ciutadania que "segueixi com fins ara defensant de manera cívica i pacífica el seu dret fonamental a votar" perquè "és un dret fonamental". Turull ha anunciat que "el 73% de les meses electorals estan obertes, estan funcionant, és a dir, 3 de cada 4 meses electorals estan constituïdes que vol dir 4.561". "Demanem serenitat i paciència perquè a banda de tot el què hem estat dient aquests dies, els atacs i bloquejos informàtics són constants" ha explicat Turull.

El portaveu ha demanat en nom del Govern "la dimissió immediata" del delegat del govern espanyol, Enric Millo, "per ser responsable directe d'una repressió i d'una violència d'Estat que només és recordada per la gent gran en l'època franquista". "Davant aquesta violència d'estat, demanem la seva immediata dimissió i més quan l'hem sentit amb aquest vocabulari maltractador" ha dit Turull.

Turull també ha sol·licitat a la comunitat internacional "que miri amb atenció la conculcació i violació dels drets fonamentals que estem vivint a Catalunya". Segons el portaveu, "aquest no és un problema intern d'Espanya, és un problema intern de la UE i nosaltres els catalans som ciutadans europeus".

Turull ha fet una apel·lació "no només a la serenitat que hi és, no només al civisme que hi és, no només al pacifisme que hi és sinó també a la paciència perquè als ulls de tothom s'està veient que fàcil fàcil no ens ho posen".

10.45 h A Vilamalla utilitzen la paraula "Resistència"

Després de veure el desenllaç del referèndum al poble veí de Garrigàs, la gent de Vilamalla que protegeix el col·legi electoral s'ha organitzat com a escut humà i utilitza el terme "resistència" en previsió a l'arribada de les patrulles policials.

10.33 h - La imatge d'una anciana desallotjada es torna viral

10.30 h Les dificultats tècniques no impedeixen votar

En la gran majoria de col·legis electorals, s'estan trobant dificultats per validar els vots a causa de problemes tècnics i informàtics. En alguns llocs, com Agullana, Roses o Cantallops, el sistema funciona amb lentitud i s'estan generant cues de ciutadans que volen votar.

A la Jonquera, si bé ha començat tard a arrencar el sistema, al final es vota amb normalitat. Els jonquerencs han viscut uns moments de tensió previs a la constitució de les meses, a primera hora del matí, després que agents dels Mossos d'Esquadra els han trobat les urnes i se les volien endur. La pressió ciutadana ha fet que els policies marxessin sense el seu propòsit i després la gent s'ha tancat a l'interior del col·legi electoral. Les meses s'han pogut constituir amb normalitat poc abans de les 9.

10.10 h Els Mossos informen que han tancat 90 col·legis electorals arreu de Catalunya

Els Mossos d'Esquadra informen que han tancat 90 col·legis electorals arreu de Catalunya i han requisat les urnes en diversos punts de votació per al referèndum de l'1-O. Segons denuncien diversos usuaris a les xarxes socials, dos d'aquests centres on s'han tret urnes són l'Escola Oficial d'Idiomes, al barri del Raval de Barcelona, i l'Escola Nausica, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Paral·lelament, agents antidisturbis de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil estan entrant en diversos punts de votació a l'àrea metropolitana de Barcelona, concretament a l'IES Jaume Balmes -al carrer Pau Claris- i a l'escola Ramon Llull, a la Diagonal. Els concentrats clamen lemes com 'No volem violència, només volem votar'. A l'IES Jaume Balmes hi hauria persones ferides per les càrregues dels antiavalots i han arribat diverses ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) per atendre els afectats.

10.00 h El conseller Santi Vila es desplaça a Garrigàs

El conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Santi Vila, s'ha desplaçat al municipi de Garrigàs a interessar-se per l'estat de les persones que es concentraven davant el col·legi electoral quan s'ha produït la intervenció policial de la Guàrdia Civil. Segons informen des del seu gabinet, a causa del desallotjament algunes persones han hagut de ser ateses per tècnics sanitaris en una ambulància.

10.00 h El conseller Santi Vila vota

El conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, el figuerenc Santi Vila, i l'alcaldessa Figueres, Marta Felip, han saludat, poc abans de les 9 del matí, el centenar de persones que des de les 6 es concentraven davant la seu del col·legi electoral de l'Escola Joaquim Cusí, on ha de depositar el vot Vila. També els han acompanyat representants de la corporació figuerenca, com el regidor Josep Masquef. L'ambient festiu i els aplaudiments són la tònica general en aquest col·legi, on fins i tot s'han disputat llançaments de pilota a les cistelles de la nova pista esportiva.

09:30 h Santi Vila i Marta Felip davant del col·legi electoral del conseller

09:30 h Els ciutadanspassen la nit davant i a l'interior de molts col·legis

Centenars de persones han passat la nit davant, o a l´interior, de molts col·legis electorals de l´Alt Empordà per assegurar l´obertura aquest diumenge a les 9 del matí.

09:00 h Els ciutadans podran votar sense sobre si no en tenen i també amb paperetes impreses a casa

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha anunciat aquest diumenge que els ciutadans podran votar sense sobre en el referèndum de l'1 d'octubre. Turull ha explicat que tot i que s'han pogut fabricar noves paperetes per a tots els locals, no ha passat el mateix amb els sobres. Per tant, allà on no n'hi hagi, es podrà introduir el vot doblegant la papereta. Això, juntament amb el format de l'urna, farà que el secret de vot estigui garantit. També es podran utilitzar paperetes oficials impreses a casa. D'altra banda, hi haurà un grup d'acadèmics i professionals que faran un seguiment de la jornada i analitzaran el respecte o vulneració dels drets humans.

Més de 5 milions de catalans estan cridats avui a votar sobre la independència de Catalunya en un referèndum que l'executiu central considera il·legal i que la Justícia ha intentat frenar en els darrers dies. En total hi ha 2.315 col·legis electorals, 384 a les comarques gironines. Milers de persones han passat la matinada de l'1 d'octubre en escoles i locals que alberguen col·legis electorals per intentar garantir que es pugui celebrar la votació amb normalitat.

On votar el referèndum?

La majoria de meses electorals, que haurien d'obrir de nou del matí a vuit del vespre, estan en els punts habituals de votació d'altres eleccions. El Govern català ha difós les darreres setmanes diferents canals on poder consultar on es pot votar en el referèndum, però moltes d'elles han estat clausurats per ordre de la justícia

06:30 h - Primeres cues als col·legis electorals per poder votar al referèndum de l'1-O

Primeres cues als col·legis electorals de molts indrets de Catalunya per poder votar al referèndum d'autodeterminació convocat per a aquest diumenge 1 d'octubre. Les xarxes socials han començat a difondre fotografies de persones al davant de les escoles, esperant perquè comenci la votació i també per si arriba policia amb la intenció de precintar el col·legi. Cal recordar que l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és que les seus electorals del referèndum, suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional, han de quedar tancades abans de les sis de la matinada.

06:00 h - Un tractor custodia l'entrada del col·legi electoral de Puigdemont

Un pagès va plantar dissabte a la nit el seu tractor a la porta del pavelló de Sant Julià de Ramis amb la intenció de dificultar l'accés de vehicles policials que volguessin precintar el col·legi electoral que s'hi ubica. Una trentena de veïns també ha passat la nit al pavelló, que és on es preveu que voti aquest diumenge el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

05:30 h - Col·legis ocupats i tractors bloquejant accessos a l'espera de començar l'1-O

Les hores prèvies a l'inici del referèndum d'autodeterminació de Catalunya, previst per a les nou del matí del diumenge 1 d'octubre, registren més col·legis electorals ocupats per ciutadans que volen impedir que les seus siguin precintades per la policia per ordre judicial.