La Basílica de Castelló d'Empúries té ruscs d'abelles en diferents punts que s'està estudiant com retirar-los per evitar que generin molèsties quan es porten a terme activitats a la plaça. Durant el concert de Rosana el 28 de juliol, la mateixa cantant va anar relatant al públic com la picaven. El Bisbat s'encarregarà de veure com es resol abans que se celebri el Terra de Trobadors. La majoria estan entre les pedres i s'ha de foradar per retirar-los.

La cantant es va agafar amb humor la presència de les abelles a l'escenari atretetes probablement pel soroll i la llum. Però a partir de la segona cançó els insectes que han fet els nius dins forats de la façana van començar a atacar els músics.

La cantant va fer partícip el públic que l'havia picat una abella, però no va ser l'única picada. «Al final me n'anirè amb un altre coll», va dir, «no sé quants cops m'han picat». Potser per això, tot i que és corrent als seus concerts, va estar-se força estona cantant entre el públic.

Les responsables de l'anècdota són les abelles que fan ruscs des de fa anys a l'estructura del temple, tot i que fins avui no havien donat problemes. La celebració dels concerts de Sons del Món en aquest punt i d'altres activitats sumat a la presència d'un rusc en una zona força baixa ha fet necessari mirar de solucionar-ho.

L'alcalde, Salvi Güell, ha explicat que en començar a fer les gestions per part de l'Ajuntament per resoldre-ho, es va comentar al Bisbat que és el responsable del temple i que va decidir dir que ja se'n feien càrrec. Des de la institució ja havien cridat apicultors perquè ho estudiessin durant aquest any. A la darrera visita arran dels fets van detectar-ne cinc.

Els ruscs estan situats, excepte un, al buit que queda entre la paret de la façana i les parets interiors.

La majoria estan força enlaire i no suposen perill, però se situa a una part més baixa. També els va permetre veure un tipus de rusc poc habitual aquí amb els panells de mel per fora.

El Bisbat s'espera que porti a terme en breu una actuació per poder extreure el rusc amb la mínima intervenció al temple que està declarat bé cultural d'interès local (BCIL).

Des del serveis tècnics de l'Ajuntament han informat que el procediment quan s'alerta de la presència d'un rusc molest és que des de l'Ajuntament es dona avís als apicultors que el traslladen emportant-se la reina mare.