L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha iniciat els treballs de remodelació de la depuradora de Figueres. Els treballs, amb un pressupost de 4.908.263,14 euros, contemplen la construcció d'un nou reactor i un decantador secundari que han de garantir la reducció del nitrogen, tal i com estableix la Unió Europea. El Tribunal de Justícia europeu va dictaminar a principis de l'any passat que ni Figueres ni les instal·lacions de Santa Llogaia del Terri (Pla de l'Estany) garantien el tractament adequat de les aigües residuals. L'actuació, que s'ha adjudicat a l'empresa Aquambiente, tindrà una durada aproximada d'11 mesos. . L'actual depuradora té capacitat per tractar 17.000 metres cúbics al dia. Dona servei a Figueres i Vilafant, així com als nuclis de Vilatenim i Hostalets de Llers, i al polígon industrial de Santa Llogaia d'Àlguema. Aquesta serà la segona ampliació que s'hi farà. La darrera data del 1993.

Les obres de remodelació de la depuradora de Figueres ja estan en marxa. L'empresa adjudicatària va iniciar els treballs la setmana passada. Unes actuacions que consistiran en reformar la instal·lació, construir-hi un nou reactor i un decantador secundari que permetin reduir el nitrogen per adaptar-se als paràmetres fixats per la Unió Europa. La intervenció estava pressupostada en 6.826.513,41 euros però finalment es va adjudicar a la baixa per 4.908.263,14 euros. Segons consta a l'expedient, la previsió és que els treballs s'allarguin al voltant d'11 mesos.

L'actuació és una mesura d'urgència que l'ACA ha hagut d'adoptar a instàncies del Tribunal de Justícia de la Unió Europa. Aquest ens va dictaminar l'any passat i arran d'una denúncia de la Comissió Europea que ni aquestes instal·lacions ni les que la depuradora que Banyoles té a Santa Llogaia del Terri garantien el tractament adequat de les aigües residuals. En concret, ambdós centres incomplien la directiva sobre nutrients de l'any 2014. En el cas de Figueres, fa anys es va projectar la construcció d'un nou equipament a Vilatenim però, finalment, s'ha optat per reformar les actuals instal·lacions i adaptar-les als requeriments europeus.

A banda de la construcció d'un nou reactor i un decantador secundari, els treballs es complementaran amb l'ampliació de la línia de tractament de fangs i un nou edifici de de taller i deshidratació, en un altre indret de la mateixa parcel·la.

Les actuals instal·lacions es van posar en marxa l'any 1982 i es van remodelar per primera i última vegada l'any 1993, quan es va ampliar amb una segona línia de tractament per a les aigües residuals. La depuradora té capacitat per tractar més de 17.000 m3/dia i no només dona servei a Figueres sinó també ho fa a Vilafant, els nuclis de Vilatenim i Hostalers de Llers, a més del polígon industrial de Santa Llogaia d'Àlguema.