Els Mossos d'Esquadra i les policies locals portaran un uniforme amb el mateix patró i de color blau nit per "reforçar la imatge" del concepte de Policia de Catalunya, segons ha destacat el conseller d'Interior, Jordi Jané, en la presentació dels nous vestits. Tot i la homogeneïtzació, els uniformes també preserven elements identificadors, com les galoneres de color vermell per als Mossos i groc fluor per a les policies locals. Jané preveu que siguin els nous agents -de les 500 places que Interior vol convocar "ben aviat"- els que estrenin els uniformes, a finals del 2018. Aquest serà el "punt d'inflexió" en la imatge del cos. Per la seva banda, les més de 200 policies locals de Catalunya podran començar a portar els nous uniformes quan les administracions decideixin renovar els vestits.

En la presentació de la nova uniformitat a la seu del Departament d'Interior i davant de comandaments dels Mossos d'Esquadra, de policies locals i de les entitats municipalistes, Jané ha afirmat que "la llei demana que reforcem el concepte de de la Policia de les institucions pròpies de Catalunya" i, amb els nous uniformes, ha destacat que s'avança en aquest camí. Jané també ha subratllat que el procés per homogeneïtzar els vestits s'ha fet "des del consens i el respecte".

El conseller vol aprofitar la incorporació dels nous agents del cos, que espera que sigui una realitat a finals del 2018, per començar a canviar els uniformes amb "un abans i un després" en la imatge del cos. Serà a partir de llavors quan s'haurà de dissenyar el calendari per renovar l'uniforme de la resta d'agents. "Haurem de veure com ho organitzem, perquè tindrà un impacte pressupostari", ha assenyalat Jané.

Pel que fa a la convocatòria de les 500 noves places de Mossos que havia anunciat per aquest mes de juny, el conseller espera que sigui "ben aviat" i ha puntualitzat que la farà amb "totes les garanties", després que el Ministeri d'Hisenda enviés un requeriment contra l'oferta pública per limitar-la a 50. Com a resposta, Jané va garantir la convocatòria d'aquestes 500 places de cara al curs vinent i, a més, en va anunciar 1.000 més fins al 2019.

D'altra banda, Jané ha augurat que, abans que els Mossos estrenin l'uniforme, pel carrer ja es podran veure agents de policies locals amb la nova vestimenta. En aquest sentit, ha remarcat la resolució del 22 de juny per donar publicitat a les característiques de la nova uniformitat, de manera que les corporacions locals que vulguin renovar equipament, les coneguin al detall. No és obligatori que les policies locals adoptin aquests uniformes, però Jané espera que, després de tot el procés, sigui aquest el model que triïn.

El vestit de Mossos: un sistema de capes i colors homogenis amb l'armilla antibales

La nova uniformitat abandona els pantalons de pinça i la camisa blau cel per un altre tipus de patró i el blau nit, amb galoneres de color vermell en el cas dels Mossos. Els responsables de la nova vestimenta han destacat que han volgut respectar els elements de la imatge tradicional del cos de Mossos, com ara colors i insígnies, però amb una actualització de la imatge corporativa als patrons estètics actuals. El teixit proporciona confort i protecció davant condicions climatològiques adverses i, al mateix temps, es busca l'elegància que ha d'estar associada a un cos policial.

Els impulsors dels nous uniformes han buscat la versatilitat d'un únic model arreu del territori, que es basa en un sistema de capes, com una capa tèrmica i una d'impermeable , amb l'objectiu d'ajustar-se a les necessitats dels agents a qualsevol lloc i en qualsevol època de l'any. Un altre aspecte important que han tingut en compte ha estat la implementació de l'armilla antibales individual i, per això, s'ha optat per colors que siguin homogenis amb aquesta peça.

Els agents aniran en corbata si el servei que han de cobrir la requereix. Jané ha assenyalat que en el disseny de la camisa, amb botons blancs, es va tenir en compte que, si es vesteix sense corbata, es doni una imatge de "respecte" i, a la vegada, de "proximitat".

Una gorra criticada

La gorra del nou uniforme ha estat l'element que més disconformitat ha generat entre alguns sindicats de Mossos. "Hem optat per un disseny que recorda a la gorra tipus plat que teníem, però confeccionada amb uns materials que no hi tenen res a veure: no deixa de ser una gorra de beisbol, però confeccionada d'una manera totalment diferent, que permet plegar-la per, per exemple, guardar-la en una butxaca", ha explicat el sotscap de la Divisió Tècnica de Planificació de la Seguretat dels Mossos d'Esquadra, l'inspector Josep Saumell, que ha reconegut que els va costar trobar el disseny.

Saumell, que ha estat l'encarregat de presentar l'uniforme dels Mossos, ha defensat davant les crítiques d'alguns sindicats que a mesura que els agents van provant la gorra, els "va agradant més" i que, encara que haguessin triat un altre model, no haurien satisfet tothom perquè és "una qüestió de gustos". En el cas dels Mossos, la gorra porta una cinta de color vermell.

Les policies locals incorporen els quatre quadrats dels cossos d'emergències

Amb la nova uniformitat, totes les policials locals de Catalunya compartiran el mateix vestit i la idea és que es vagi deixant enrere la diversitat en la indumentària segons el municipi. Això sí, hi haurà dos elements singulars. D'una banda, l'escut de la localitat al pit esquerre. De l'altra, a l'esquena de la camisa o polo de color blau nit, sota la paraula 'policia', s'hi estamparà la denominació 'policia local', 'guàrdia urbana' o la nomenclatura pròpia del cos policial.

Una de les novetats és que, també a l'esquena del polo, s'hi incorporen els quatre quadres que identifiquen els cossos de seguretat i d'emergències operatius a Catalunya. "És el símbol identificatiu dels Agents Rurals, dels Bombers, de Protecció Civil, del Sistema d'Emergències Mèdiques, dels Mossos i ara també de les policies locals", ha destacat el sergent cap de la Policia Local de Cabrils, Daniel Sanabria, que ha presentat l'uniforme de les policies locals.

Les galoneres són de color groc fluor per tenir més visibilitat, com en el cas dels agents de trànsit, i en aquest sentit l'uniforme també incorpora elements blanc o gris clar reflector. A la part alta de la màniga esquerra, hi ha la bandera de Catalunya en posició horitzontal.

En el cas de les policies locals, la gorra, també de color blau nit, disposa de dues línies de quadres de color blanc o gris clar, un escaquer que representa "la trama urbana on les policies locals presten els serveis", ha explicat Sanabria.

La caçadora i l'impermeable, amb el mateix color i disseny, porten un folre extraïble en la zona del tronc per regular la protecció tèrmica o per si es fa ús de l'armilla de protecció balística. Els pantalons també inclouen un folre extraïble per afavorir la regulació tèrmica.