El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat la instal·lació d'un parc eòlic a la muntanya de Sant Julià de la Jonquera (Alt Empordà). El projecte, promogut per l'empresa Windmaster Spain SL, preveia instal·lar fins a disset aerogeneradors de 125 metres d'alçada en aquest paratge. La sentència de l'alt tribunal català anul·la tant l'autorització administrativa que va concedir la Generalitat l'any 2006 com l'estudi d'impacte ambiental de la instal·lació. L'entitat ecologista Iaeden celebra "aquesta nova victòria", que arriba després d'una dècada de litigi que, fins i tot, ha arribat davant del Suprem. "El projecte de Sant Julià, com tot els de macroparcs eòlics que s'han presentat fins ara la comarca, no respon als criteris per a la implantació d'energies renovables que reclamem", diu la plataforma en un comunicat. La sentència del TSJC no és ferma i es pot recórrer.

Ara fa quinze anys, l'empresa Windmaster Spain SL va presentar un projecte per instal·lar un parc eòlic a la Jonquera. Se situaria a la muntanya de Sant Julià, tindria disset aerogeneradors de 125 metres d'alçada i una potència total de 49,50 MW. El pressupost per aixecar-lo era de 26 milions d'euros (MEUR) i també incloïa alçar una línia elèctrica de 24,5 quilòmetres per evacuar l'energia generada pel vent.

L'any 2006, la Direcció General d'Energia i Mines va autoritzar el projecte. L'entitat ecologista Iaeden, que s'hi oposava de totes totes per l'impacte ambiental que suposarien els molins, va presentar un contenciós davant del TSJC. En una primera sentència del 2011, l'alt tribunal català va desestimar el recurs i va fallar a favor de la Generalitat.

Aquí, el TSJC va concloure que la Iaeden no havia provat prou el greuge ambiental de la instal·lació. I tot i que la plataforma ecologista va proposar que el Consell de Protecció de la Natura emetés un informe, l'alt tribunal va dictaminar que havia de ser un enginyer industrial -contractat per l'entitat- el qui redactés el document.

Després de rebre la sentència, la Iaeden va portar el cas davant del Suprem, al·legant indefensió perquè se'ls obligava a contractar un enginyer. A l'estiu del 2015, el tribunal espanyol va resoldre el recurs de cassació, va donar la raó a la Iaeden, va revocar la sentència del TSJC i va obligar el tribunal català a tornar a obrir el procés judicial.

L'autorització, anul·lada

Ara, el TSJC ha tornat a resoldre sobre el cas. I aquest cop, ha estimat parcialment el contenciós presentat per la Iaeden i ha anul·lat tant l'autorització administrativa del parc eòlic a la Jonquera com la declaració d'impacte ambiental (DIA).

Entre d'altres, la sentència diu que la DIA no es va fer com tocava, perquè no va tenir en compte les espècies que viuen a la zona (com la tortuga mediterrània, el trencalòs o les aus migratòries). "La declaració d'impacte ambiental és merament aparent i artificiosa", subratlla la sentència del TSJC.

En conseqüència, l'alt tribunal català anul·la tant la DIA com l'autorització administrativa que va concedir la Generalitat (i que es fonamentava en aquesta declaració d'impacte ambiental). La sentència, doncs, ordena tornar a la situació que hi havia abans, "retrotreure tota la tramitació" del parc eòlic de la Jonquera i, si encara es vol tirar endavant el projecte, fer-la de cap i nou.

La sentència del TSJC, però, no és ferma i s'hi pot interposar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem en un termini de 30 dies.

"Nova victòria"

La Iaeden ha celebrat la resolució com una "nova victòria en la lluita pel canvi de model energètic" a nivell local que defensa l'entitat. "El projecte de Sant Julià, com tots els de macroparcs eòlics que s'han presentat fins ara a la comarca, no responen als criteris per a la implantació d'energies renovables que reclamem", assegura la plataforma ecologista en un comunicat.

Entre d'altres, la Iaeden propugna que les renovables s'implantin amb una "ordenació racional i respectuosa amb el territori" i que es tinguin en compte també criteris "tècnics, econòmics, de conservació de l'entorn i respecte a la qualitat de vida". L'entitat ecologista sí que lamenta, però, que aquesta victòria judicial els arribi després de més d'una dècada de litigi. "Han calgut deu anys i 10.000 euros per demostrar que l'Administració no respecta les seves mateixes lleis ambientals", subratlla l'entitat.

Per últim, la plataforma confia que aquesta sentència del TSJC "serveixi també de precedent per a d'altres projectes de macroparcs eòlics que es pretenen instal·lar a les Salines-Bassegoda i a l'Albera". "A banda i banda del pas del Pertús, que ja està prou castigat per les grans infraestructures", conclou la Iaeden.