22 de juny de 2017
22.06.2017
40 Años
40 Años
Pont de Molins

Inauguració de la xarxa de calor en biomassa a Pont de Molins

L´ús de la nova caldera representa un estalvi d´emissió de CO2 de 18 tones l´any

22.06.2017 | 14:56
Inauguració de la xarxa de calor en biomassa a Pont de Molins

Aquest matí s´ha inaugurat una caldera de biomassa a Pont de Molins, situada al nucli del municipi, la qual és una peça clau de la nova xarxa de calor. L´acte ha comptat amb la presència del diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, i l´alcalde de Pont de Molins, Josep Fuentes, acompanyats dels regidors de l´equip de govern. La xarxa de calor ha estat finançada per l´Ajuntament de Pont de Molins i la Diputació de Girona amb un pressupost total de 87.064 euros, i representa un estalvi d´emissions de CO2 de 18 tones l´any, amb una producció de renovable per valor de 63.814 kWh/any.

La biomassa que consumeix la caldera prové de boscos de les comarques gironines i substitueix les calderes velles de combustibles fòssils, una acció que ja va ser planificada al Pla d´Acció per a l´Energia Sostenible (PAES), aprovat el 2015. El PAES preveu la implantació d´accions en edificis i equipaments municipals, edificis residencials, el sector dels serveis, el transport privat i la flota municipal, i el sector dels residus, que suposen una reducció de 887,01 tones de CO2 a per a l´any 2020 i equivalen a un 22,47% de les emissions del 2005.

L´alcalde de Pont de Molins ha destacat que el poble «aposta amb fermesa per aquest sistema més sostenible i respectuós amb el medi, que permet el progressiu abandonament dels combustibles fòssils».

D´altra banda, durant la seva intervenció, el diputat Lluís Costabella ha destacat que «la inauguració d´aquesta instal·lació d´energia renovable representa una fita significativa en l´agenda energètica de les nostres comarques, i també en les agendes econòmiques i socials locals». Tal com ha explicat Lluís Costabella, «el sector de l´energia és el responsable de més de la meitat de les emissions totals dels gasos amb efecte d´hivernacle causants del canvi climàtic i de les seves conseqüències, que cada dia notem més. Els governs, els polítics, les empreses, els moviments socials i els particulars estem d´acord en el fet que és necessari i podem prendre mesures transformadores pel que fa a l´energia: unes mesures amb un enfocament a llarg termini que ens han de permetre utilitzar-la de la manera més responsable i eficient possible».

Les instal·lacions d´energia renovable amb biomassa tenen un paper important en la prevenció d´incendis forestals i la gestió sostenible dels boscos, i, consegüentment, en la creació d´ocupació i en el creixement econòmic del nostre territori. En aquest sentit, la Diputació de Girona treballa per posar el seu gra de sorra en la implementació d´iniciatives encaminades a l´eficiència energètica i a la instal·lació d´energies renovables, a les quals els municipis es poden acollir amb l´objectiu d´aconseguir que l´energia moderna sigui renovable, accessible, fiable, neta i que ens permeti dinamitzar l´economia circular.

Amb aquestes i altres actuacions que executen els municipis gironins es complirà amb el compromís de reduir les emissions en més d´un 20% abans de l´any 2020, d´acord amb el que estableix l´Estratègia Europa 2020. També cal destacar que es pot aconseguir millorar les finances municipals gràcies a la reducció de costos energètics generats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema