Els examinadors de carnet de conduir han protagonitzat aquest dilluns una nova vaga prevista en el calendari de mobilitzacions que van anunciar per aquest mes de juny i juliol i que va començar el divendres 2 de juny. L'objectiu de la vaga és aconseguir que la DGT inclogui una complement salarial d'uns 200 euros al mes que es va acordar ara fa 10 anys. A partir d'aquest 19 de juny, tots els dilluns, dimarts i dimecres dels mesos de juny i juliol els examinadors de la Direcció General de Trànsit no examinaran als alumnes de les autoescoles. A Catalunya, hi ha 112 examinadors que diàriament fan uns 1.456 exàmens. El seguiment de la vaga en aquesta jornada ha estat de l'entorn del 95% en el conjunt de Catalunya i del 92% en les comarques de Barcelona, segons José Pardo, responsable de la UGT en l'àrea de Trànsit de Barcelona.

Sílvia Faja, examinadora de Trànsit i secretària d'Administració general de l'Estat de la UGT, ha assegurat que la vaga en el conjunt de l'estat espanyol també manté un important seguiment del col·lectiu dels examinadors que ha situat en l'entorn del 92% i del 95%.

Faja apunta que la solució per aturar les vagues dels examinadors passa perquè la DGT aprovi definidament el complement salarial que s'arrossega des de fa ni més ni menys que 10 anys. La portaveu de la UGT recorda que en la vaga de fa dos anys d'aquest mateix col·lectiu, els treballadors van desconvocar la vaga per ''un acte de fe'' davant la promesa dels responsables de la DGT que abonarien aquest complement.

Dos anys després, i tot i haver diners en el pressupost de la DGT, aquest complement continua sense fer-se efectiu per les disputes entre el ministeri de l'Interior i el ministeri d'Hisenda de Cristóbal Montoro que segueix sens autoritzar aquest pagament, segons expliquen Faja i Pardo.

Els portaveus de la UGT asseguren que en aquest deu anys els examinadors han mostrat ''sobradament la bona voluntat'' davant els responsables de la DGT i han ajornat any rere any les mobilitzacions i les aturades per ''intentar minimitzar al màxim els efectes negatius que les mobilitzacions poden tenir sobre els alumnes de les autoescoles''.

Salvador Parra, empresari duna autoescola, és membre de la plataforma #lasautoescuelasdicenbasta que es van constituir el 2 de juny passat. Aquesta plataforma canalitza la protesta de les autoescoles per tal de denunciar la gestió de la DGT que amb el seu comportament deixa sense possibilitat que els alumnes de les autoescoles puguin examinar-se en el temps que els correspon i hagin de perdre jornades en les seves respectives feines.

Per Parra, la vaga aquesta és la gota que fa vessar el got de la paciència de les autoescoles que denuncien la manca d'examinadors suficients en la plantilla de la DGT.

Sobre la taula hi ha altres demandes com les "precàries" condicions de treball que asseguren que pateixen, la realització de la feina en zones que no disposen de les mínimes condicions de treball regulades per la pròpia DGT o la no compensació de la jornada d'estiu. Tot plegat, se suma a la manca d'examinadors generalitzada a tot Catalunya.

Faja diu, però, que tot això s'haurà de negociar un cop s'aconsegueixi el complement. De fet, pel sindicat es tracta de la reivindicació més urgent i la única que faria possible un acord per desconvocar la vaga.